skip to Main Content

Заява IFES Україна: Закликаємо політичні партії висувати більше жінок-кандидаток на парламентських виборах

21 липня українці прийдуть на виборчі дільниці голосувати за тих, хто представлятиме їх у парламенті. Більш ніж половина українських громадян – жінки. Хоча їх кількість перевищує 22 мільйони, в парламенті представлено лише 50 жінок, тоді як кількість депутатів-чоловіків  становить 370.

Представництво жінок в українському парламенті знаходиться на рівні значно нижчому за середні показники не лише в Європі, але й у світі загалом – лише 11,6%.Середній рівень представництва жінок у парламентах країн світу становить 24,3%, а в країнах Європи цей показник – ще вищий і становить 28,5%. За даними Міжпарламентського союзу, Україна посідає 156 місце серед 193 країн світу за кількістю жінок у парламенті – найнижче серед країн Європи.

У 2014 році в 198 одномандатних виборчих округах було обрано лише дві жінки, решта депутаток були обрані за партійними списками, які були сформовані в умовах відсутності жорстких вимог щодо збалансованого представництва статей. Відтак, необхідно провести реформування виборчого законодавства та вжити спеціальних заходів у напрямі підвищення рівня представництва жінок в українському парламенті до світового та європейського показників.

Жінки заслуговують кращого. Україна заслуговує кращого. Закликайте усі політичні партії висувати більше жінок на майбутніх парламентських виборах. Для досягнення реальних змін у кількості обраних жінок політичні партії повинні розмістити їх на високих позиціях у своїх списках; щонайменше у кожній п’ятірці кандидатів має бути дві жінки – це гарантуватиме обрання близько 90 жінок з 225 народних депутатів, що обираються за партійними списками – втім, це все одно становитиме лише приблизно 20% від загального складу парламенту.

Тому таких заходів недостатньо. Важливо також, щоб політичні партії висували кандидаток-жінок в одномандатних округах, де вони мають шанси на перемогу. 
Якщо Україні вдасться втілити ці заходи, то вона наблизиться до мінімальних 30% представництва жінок у виборних органах, передбачених Пекінською платформою дій, а також крокуватиме до 40% представництва, яке відповідатиме високим стандартам, встановленим Радою Європи.

Україна має найнижчий серед країн Європи показник представництва жінок в парламенті

#runmorewomen

Автор: адмін
виборипредставництво жінок в парламенті
Back To Top