skip to Main Content

У Кропивницькому відбувся круглий стіл присвячений проблемі насильства в роботі дитячих спортивних секцій.

Сьогодні, 27 листопада в приміщенні Громадського офісу відбувся Круглий стіл присвячений проблемі застосування насильницьких методів виховання в практиці дитячих спортивних секцій та гуртків. У заході взяли участь  представники громадських організацій, психологи  майстерні «Інсайт», представники Головного  Управління  Юстиції та Національної Поліції.

Співоранізаторка круглого столу, виконавча директорка ГО «Територія успіху» Інга Дуднік, повідомила, що нині в Україні триває щорічна акція 16 днів проти гендерновмотивованого насильства. В зв’язку з якою, в нашому місті і області проходять численні заходи з протидії і попередження домашнього насильства.

«Багато сьогодні говорять і про захист дітей від насильства в сім’ї, але нажаль насилля як метод виховання, це наскільки комплексна проблема, що самою сім’єю воно не обмежується.  – зауважила Інга Дуднік. – Після численних скарг від батьків дітей, що відвідують спортивні і розвиваючі гуртки і секції, ми зрозуміли, що про цю проблему треба говорити окремо і грунтовно.»

 

Крик, приниження, погрози, навіть  фізичні прояви як то штурханці, ляпаси, примусові розтяжки є не лише поширеними, їх захищають як єдино дієві методи у спорті високих досягнень.  Такої думки притримуються багато тренерів, з ними погоджуються батьки.

«Спорт великих досягнень неможливий без насильства, інстинкт самозбереження просто не дозволить людині виконувати складні елементи програми. Страх травмуватись може перебороти лише страх перед тренером, –  наголошують поборники насильницьких практик виховання.

Численні приклади з особистого досвіду та досвіду їх дітей, розповідали
«Справа в тому, що ці методи були дієвими ще 20-30 років тому. Для сучасних дітей, це ніщо інше як додатковий фактор невротизації, – наголосила психолог Інга Кузнєцова у своїй промові під час круглого столу.  – Я щодня як психолог працюю з дітьми, до яких застосовувались подібні методи виховання і нічого крім шкоди психічному здоров’ю насильство їм не додало. Ці діти справді інші, в них тонка психічна організація, купа стресів і навантажень. Я теж мама,і нам доводилось стикатись з проявами насильства в гуртах, що відвідувала моя донька. Я розумію, що наше місто дуже дітоцентричне. В тому сенсі, що з огляду на економічну ситуацію, на дітей покладають всі сподівання. Але  ж не ціною їх психіки.»

«Я мама чотирьох дітей, і нажаль ми на своєму досвіді зустріли багато прикладів кпинів, криків, образ з боку тренерів, – розповідає Юлія Шкурупій, голова обласного організації  Асоціації жінок України «Дія», – але моя промова про те, що буває і по іншому. Ми зокрема, відкрили для себе Айкідо, де за 5 років забули, що таке насилля і неповга. Дитина біжить з радістю щоразу і тренується для перемог не над кимось, а лише над собою. Ламати дітей, задля власних цілей, неприпустимо, це мають сьогодні затямити всі дорослі. Ненормально, коли телефон бояться зламати, а дитину зламати навіть не вважають за проблему»

Вагоме слово під час круглого столу мав також заступник начальника з питань державної реєстрації Олег Потьомкін, також батько чотирьох дітей.

Він розповів про участь юстиції у просуванні законодавчих ініціатив з протидії насильства і булінгу, а також про просвітницькі заходи з профілактики цих негативних явищ.

Загалом учасники дискусії дійшли спільної думки, про необхідність широкого суспільного обговорення і просвітницьких заходів, склали план подальших спільних заходів.

Круглий стіл відбувся за підтимки Фонду сприяння демократії  Посольства США

 

Автор: Олена Горобець
16 днів проти насильстваКропивницькийпротидія насильствуТериторія успіху
Back To Top