skip to Main Content

Юристи ГО «МАРТ» здійснювали юридичний супровід під час форуму родин загиблих в м. Яремче «Єдина родина України»

24-26 листопада 2018 року в серці Карпат м. Яремче відбулась координаційна зустріч представників громадських організацій членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих воїнів АТО – «Єдина родина України».

Головною метою зустрічі було створення громадської спілки «ЄДИНА РОДИНА УКРАЇНИ» для подальшого об’єднання зусиль та координації дій громадських організацій з усіх куточків України щодо захисту прав родин загиблих, померлих та безвісти зниклих в російсько-українській війні, налагодження співпраці з органами влади всіх рівнів задля вирішення проблем родин полеглих та національно-патріотичне виховання молоді.

Юристи-волонтери ГО «МАРТ» Дмитро Науменко та Дмитро Шумар підготували проект статуту спілки, здійснювали юридичний супровід та допомогу у підготовці документів під час установчих зборів, а також займуться питанням подальшої реєстрації та підтримки з юридичних питань новоствореної громадської спілки «ЄДИНА РОДИНА УКРАЇНИ».

Засновниками спілки стали представники громадських організацій з Івано-Франківська, Києва, Запоріжжя, Кривого Рогу, Херсона та Чернігова, головою правління спілки одноголосно було обрано Шанського Миколу Миколайовича (голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини»). Ще близько десяти делегатів з різних областей України виявили бажання вступити в спілку після її юридичної реєстрації.

Представники родин загиблих, із тих областей, що прийняли участь у зустрічі, обговорили подальші шляхи співпраці та спільні дії, задля об’єднання та спільного вирішення проблемних питань.

Всі три дні конференції члени родин загиблих мали змогу отримати безоплатну правову допомогу. Основними питаннями, з якими звертались родини загиблих були:
• соціальні гарантії для членів сімей загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій та АТО;
• реалізація права на отримання житла членам родин загиблих;
• питання спадкування;
• питання щодо пільгового проїзду;
• питання про пільги по сплаті житлово-комунальних послуг,
• питання неналежного розслідування кримінальних проваджень, порушених за фактами смертей загиблих у АТО;

Довідково

Громадська організація «МАРТ» з початку війни на Сході України надає юридичну підтримку родинам загиблих воїнів АТО, розробляла та розповсюджувала інформаційно правовий довідник для членів сім’ї загиблого, неодноразово приймала участь у форумах таких як: «Родинне коло» 2014 р., «Єдина родина Чернігівщини» 2015 р. (http://mart-ngo.org.ua/ua/noviny/novini/item/470-zvituvannia-iurystiv-ho-mart-shchodo-ostannikh-vyiznykh-konsultatsii) , Всеукраїнській акції «Єдина родина України» 2016 р. (http://mart-ngo.org.ua/ua/noviny/novini/item/619-vseukrainska-aktsiia-yedyna-rodyna-ukrainy-den-pershyi).

Автор: Людмила Цвєтаєва
допомога загиблим членам АТОМАRТюридичний супровід
Back To Top