skip to Main Content

На шляху до запровадження європейських стандартів роботи з дітьми

Як втілити в життя європейський досвід системи ювенальної юстиції, удосконалити нормативно-правову базу та запровадити європейські стандарти роботи з дітьми, що порушили закон, або ж перебувають за крок до здійснення правопорушення, вирішували представники Міністерства юстиції та громадських організацій під час робочої зустрічі 23-24 жовтня в Освітньому домі прав людини в Чернігові / Human Rights House in Chernihiv.

Робоча зустріч стала першою після навчальної поїздки до Польщі, з метою ознайомлення з польською системою правосуддя та ре-соціалізації неповнолітніх, і відбулася в рамках проекту «Розвиток системи ювенальної юстиції в Україні та ре-соціалізація неповнолітніх у конфлікті з законом». Проект реалізує Громадська організація МАRТ спільно з Гельсінським Фондом прав людини, за підтримки Фундації Домів прав людини, у співпраці з Міністерством юстиції України.

Учасники зустрічі визначили цілий ряд причин – як системних, так і суспільних, стосовно того – чому система ювенальної юстиції не працює відповідно до європейського досвіду та чому суспільство допускає вчинення дитиною злочину. Що робиться не так, або не робиться взагалі всіма відповідальними за це державними, місцевими та суспільними інституціями?

Відповідно, напрацьовано цілий ряд рекомендацій та пропозицій щодо покращення ситуації. Дуже практичною і цікавою була зустріч та бесіда з представниками Служба в справах дітей ОДА та Центру соціальних служб для сім’ї та молоді, під час якої їх представники розповіли про роботу служб, що працюють в інтересах дітей на регіональному та місцевому рівні.

Всі напрацьовані рекомендації будуть розглянуті на наступній зустрічі в Міністерстві юстиції України та після детального обговорення будуть враховані під час роботи над проектом закону “Про юстицію щодо дітей”, яку напрацьовує Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх спільно з громадськими організаціями.

Автор: Людмила Цвєтаєва
МАRТресоціалізаціяювенальна юстиція
Back To Top