skip to Main Content

Як органам влади закупити потрібну аналітику?

Сьогодні в «Укрінформ» пройшла прес-конференція на тему «Як розпочати закупівлі аналітики за бюджетні кошти?». На заході експерти, що очолюють провідні українські аналітичні центри розповіли про ініціативу запровадити зміни в законодавстві, щоб органи влади мали змогу замовити дослідження.

–  Щороку запит від органів влади на підготовку аналітичних матеріалів від недержавних мозкових центрів зростає. Але зазвичай державні замовники декларують свою обмеженість у фінансуванні таких послуг. Це нерозривно пов’язано із законодавчими обмеженнями. Потрібні зміни, щоб цей механізм замовлення незалежної аналітики органами влади став можливим. Ми розробили пропозиції змін до законодавства, які дадуть можливість органам влади виділяти кошти на фінансування аналітики та затвердять нормативний алгоритм для закупівлі аналітики через систему ProZorro. Розуміємо, що втілення цієї ініціативи може тривати кілька років, – пояснив Юрій Ромашко, виконавчий директор Інституту аналітики та адвокації.

 Під час дослідження фахівці виявили відсутність визначення поняття “аналізу політики”, а також відсутністю нормативного алгоритму для замовлення органом влади послуг з аналізу політики.

–  Практика замовлення послуг на аналіз просто відсутня в органах влади. Єдиний можливий вихід – це прохання допомоги у міжнародних організацій. Хочемо змінити цю ситуацію і зробити можливим замовляти обсяг дослідження, який необхідний. Маємо усвідомити, що кожен крок реформ державні органи мають аналізувати, щоб спрогнозувати подальший розвиток і результативність, – пояснив Єгор Стадний, директор Аналітичного центру CEDOS.

Експерти запропонували варіанти із закупівлями послуг із аналізу політики через електронному  систему публічних закупівель на конкурсних умовах, адже є найбільш зручним і найменш “безболісним” з точки зору його впровадження.

Довідково: Матеріал створений у рамках ініціативи «Державне фінансування досліджень», яка здійснюється ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки МФ «Відродження».

 

Автор: Прес-служба ГО "Інститут аналітики та адвокації"
Інститут Аналітики та Адвокації
Back To Top