skip to Main Content

Молодіжна рада для Комарівської ОТГ

Як підхід до розвитку, що заснований на правах людини, допомагає залучити молодь до розвитку громади. 

Сталий розвиток громади неможливий без залучення молоді. Однією з проблем, поширених в громадах є проблема відсутності молодіжного простору та системи залучення молоді до життя громади. Не винятком є і історія Комарівської ОТГ Чернігівської області. Ця ОТГ об’єднала 12 населених пунктів, в яких загалом проживає більше 4000 мешканців і мешканок або трохи більше 11 осіб на квадратний кілометр території. 

Попри великий економічний потенціал (більше 20 тис. га сільськогосподарських територій) молодь полишає громаду в пошуках роботи в великих містах. Цьому сприяє і відносна наближеність ОТГ до Києва (176 км) та Чернігова (108 км). Як наслідок більше 50% населення громади – люди віком за 60 років. Стільки ж – непрацездатного населення. Рівень безробіття сягає 29%. 

Змінити цю ситуацію покликаний проект «Розвиток громад, що заснований на правах людини». Команда Комарівської ОТГ вирішила працювати в напрямку розвитку молодіжного простору в громаді і змогла зібрати навколо цієї ідеї владу та мешканців громади. Мешканці громади вже зареєстрували громадську організацію «ВІТОН», розробили Положення про Молодіжну раду Комарівської ОТГ – перший в громаді представницький молодіжний орган, що просуватиме в громаді інтереси молоді та братиме участь у вирішенні питань, що стосуються молоді. 

Місцева влада  вирішила виділити 100 тис. грн на ремонт кімнати в Будинку культури с. Комарівка для початку роботи «Молодіжного простору». 

“Об’єднані благородною метою – створити простір для розвитку та спілкування для молоді громади, надати можливості для її участі в прийнятті рішень, мешканці громади створили справжній прецедент. Це неймовірно надихає і нас, бо ми бачимо – які результати дає робота з громадою на основі підходу, що заснований на правах людини. Все стається завдяки усвідомленню цінностей прав людини, солідаризації та активізації в цьому напрямку людей в громаді”, – прокоментувала Руслана Бурова, виконавча директорка громадської організації «МАРТ».  

Більше про історію та потенціал громади читайте на сайті – http://komarivska.gromada.org.ua/

Проект «Розвиток громад, що заснований на правах людини» впроваджується Мережею хабів України в рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Автор: адмін
громадиМАRТОТГпроект
Back To Top