skip to Main Content

«Моя громадська діяльність – робота, а не хобі»

Історія Катерини Андрусик, логістки Волинського Інституту Права 

 Громадську діяльність часто ототожнюють з волонтерством. Тобто, якщо ти громадський активіст, то маєш самовіддано працювати на благо людей без заробітної плати. Але в такому випадку постає логічне питання: за що ж тоді харчуватися, одягатися і т.д.? Одна з ймовірних відповідей: працюй, а у вільний від роботи час будь громадським діячем. Гаразд, кажу я, «але є одне але». Роботи в цій сфері так багато, що в такий спосіб якісних змін досягти нереально. Я не кажу, що не повинно бути волонтерства, але, якщо говоримо про системність, професійність, якість, то громадська діяльність має бути роботою, а не хобі.

 Робота команди

Волинський Інститут Права – дії творять зміни

Я почала працювати у цій сфері відносно нещодавно і, як кажуть, “випадково-невипадково”. Переїхавши з Білої Церкви до Луцька, шукала роботу і – вуаля, два роки я частина команди Волинського Інституту Права (ВІП). Наша громадська організація – одна з найдосвідченіших у Волинській області. Створена вона ще у 2010 році. Все, що ми робимо, направлено на те, щоб громадські організації та місцева влада були більш професійними. Тобто, проводимо навчання; допомагаємо розробляти різноманітні документи (статути, стратегії, дорожні карти); реалізовуємо ініціативи, які активізують мешканців громади, тощо.

Гасло Волинського Інституту Права – дії творять зміни. Ці слова не тільки про те, що ми робимо, а й про зміни в кожному з нашої команди. Наприклад, два роки тому я навіть поняття не мала, що таке громадська організація і чим вона займається; що таке проєкти і як їх реалізовувати; що таке статути, і ОТГ, і так далі… Але зараз, сама дивуюся, як мої рідні цього не знають.

Трішки про мою роботу

У Волинському Інституті Права я працюю логістом. Якщо, у нас протягом дня заплановано поїздки до п’яти ОТГ і ми скрізь приїхали вчасно – це моя робота. Якщо усі 100 учасників Волинь NGO Форуму оперативно отримають інформацію про захід – я зробила свою роботу. Якщо “глючить” сайт і потрібно з цим розібратися – це теж моя відповідальність.

Одним словом, роботи у мене – чимало, адже діяльність нашої громадської організації надзвичайно активна. На мою думку, серед найуспішніших проєктів ВІПу:

  • 10 воркшопів для представників громадського сектору Волині;
  • Фестиваль Ukrazians;
  • Фестиваль Думок у Луцьку;
  • Волинь NGO Форум.

«Один в полі не воїн»

Майже два роки тому Волинський Інститут Права приєднався до Мережі хабів громадянського суспільства України. «Один в полі не воїн», тому потрібно об’єднуватися з однодумцями. Завдяки Мережі, маємо можливість не тільки долучатися до важливих спільних ініціатив, а й допомагати громадським організаціям Волині бути більш професійними.

Зокрема, У 2019 році нашою командою було організовано 5 тематичних тренінгів для громадських активістів, які спрямовані на покращення їх професійних навичок. Тему кожного навчання, шляхом онлайн-голосування, визначали його учасники. Таким чином, більше 70 волинян змогли покращити свої навички у публічному виступі, стратегічному плануванні, організаційному лідерстві, волонтерстві, соціальному підприємництві та базових інструментах громадської організації.

Зауважу, що ми не лише організовуємо ці воркшопи, а й самі беремо в них активну участь. Адже навчання не лише сприяють покращенню професійних навичок кожного, а й допомагають простим колегам стати справжньою командою.

 

Автор: адмін
Волинський інститут праваісторія успіху
Back To Top