skip to Main Content

Особливості української локальної демократії: презентовано результати дослідження

27-го лютого в Києві Мережа хабів громадянського суспільства спільно з представниками й представницями організацій-учасниць презентували результати майже річної роботи. Це проєкт “Маємо вплив в регіонах”, що мав на меті дослідити спроможності місцевих громад у забезпеченні громадян інструментами локальної демократії.

Досліджувалися окремі громади громади Закарпатської, Полтавської, Вінницької, Волинської, Донецької та Київської областей.

Досліджувався цілий спектр інструментів, який передбачено законодавством:
– електронні петиції;
– загальні збори;
– бюджети участі;
– громадські слухання та інші.

Під час презентації представники різних організацій, що були залучені в проєкт, ділилися своїм досвідом. Не скрізь органи місцевого самоврядування обізнані з деталями процедурам, які можна застосовувати на місцях. Серед ключових проблем, з якими стикаються громадяни при використанні інструментів локальної демократії – відсутність інформації, обмеження прав для внутрішньо переміщених осіб, осіб без реєстрації, іноземців, штучне звуження кола осіб, які належать до територіальної громади та можуть використовувати ці інструменти.

Усі аналітично-експертні висновки лягли в основу “Результати дослідження “Інструменти локальної демократії”.

Нагадаємо, виконавцями проекту є ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, БО “БФ” Центр громадський ініціатив” (м. Перечин), ГО “Точка доступу” (м. Краматорськ), ГО “Інститут аналітики та адвокації ” (м. Полтава), Вінницька обласна правозахисна організація “Джерело надії”, ОМ ГО “Волинський інститут права” (м. Луцьк).

Ініціатива виконується за підтримки проекту Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Автор: Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
дослідженнялокальна демократіяОТГ
Back To Top