skip to Main Content

Лучани обговорили пріоритети нового плану Партнерства “Відкритий уряд”

Партнерство «Відкритий Уряд» – багатостороння міжнародна ініціатива, яка покликана об’єднати зусилля урядів та суспільства для створення позитивних змін у житті громадян. На скільки ефективно реалізовані проекти цієї ініціативи в Україні? Що планується реалізувати у 2018 – 2020 роках?

Свої відповіді на ці питання дали громадські активісти та представники влади, які зібралися на обговорення проектів Партнерства “Відкритий Уряд” в Луцьку 19 липня. Захід організували представники ГО “Волинський інститут права”.

“Україна приєдналась до цієї ініціативи в 2011 році. В рамках Партнерства “Відкритий Уряд” запроваджено державне фінансування політичних партій, доступ до відкритих даних та архівів комуністичного режиму, Єдиний веб-портал використання бюджетних коштів, система електронних публічних закупівель “ProZorro”, електронні петиції, ЕІТІ стандарти, електронні декларації, тощо”, – зазначила керівниця ГО “Волинський інститут права” Ірина Гайдучик.

Більшість з учасників обговорення висловили думку, що проекти та заходи цієї ініціативи підвищують прозорість української влади та сприяють появі нових способів громадського контролю. Водночас, є чимало проблем, пов’язаних з їх практичним впровадженням.

“Електронне декларування, система закупівель “ProZorro”, відкриті дані – це звісно добре! Але мінус у їх практичному впровадженні. Мають бути важелі впливу на махінації з декларуванням, з коштами! Ті  важелі впливу і механізми відповідальності, які існують зараз – є не ефективними”, – вважає керівник ГО “Лучани” Богдан Шиба.

 

Присутні під час заходу представники влади – заступник начальника Управління з питань внутрішньої політики Волинської  ОДА Віктор Сливка та  заступник начальника організаційного управління Волинської ОДА Тетяна Савич – розповіли, що крім всеукраїнського плану реалізації Партнерства “Відкритий Уряд”, створено й регіональний план.

“Ведеться постійна робота щодо втілення в життя заходів цього документу. Наприклад, багато чого зроблено в частині надання адміністративних послуг. Крім ЦНАПів в районних центрах, створюються Центри адміністративних послуг і в ОТГ”, – зазначила Тетяна Савич.

Учасники заходу також обговорили пріоритетні заходи  нового плану дій Партнерства “Відкритий уряд” на 2018 – 2020 роки. Зокрема, закцентували увагу на тому, що чимало заходів нового плану зосереджені на продовжені вже існуючих проектів та реалізації соціальних ініціатив – підвищення громадського контролю в системі “ProZorro”; підвищення прозорості використання бюджетних коштів шляхом створення системи “Прозорий бюджет”; створення інформаційного порталу, що містить інформацію про заклади, які надають первинну медичну допомогу;створення відкритих інтерактивних карт стану забруднень навколишнього середовища; забезпечення вільного доступу до інформації про суб’єктів освітньої діяльності, тощо.

“З усіма цими ініціативами можна ознайомитися на сайті – www.discuto.io/en/consultation/33009. Більше того, до 20 липня тривало голосування, де кожен міг визначити ті заходи, які першочергово важливі для розвитку нашої держави”, – зазначила Ірина Гайдучик.

Також вона додала, що обговорення проектів нового плану дій Партнерства “Відкритий уряд” не обмежиться даним публічним заходом. Вже цього вересня у Львові відбудеться Форум з обговорення проектів цієї ініціативи, куди з’їдуться громадські активісти, представники влади та бізнесу, журналісти з різних західноукраїнських областей.

Довідково:

Захід реалізований в рамках «Партнерство «Відкритий Уряд» – кроки назустріч співпраці» в контексті Проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», за фінансової підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй.

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Тамара Бащук
Відкритий урядЛуцьк
Back To Top