skip to Main Content

Як провести ґендерний аудит (посібник)

Впровадження ґендерної рівності в усі сфери суспільного життя є одним із ключових напрямів забезпечення демократичного поступу країни. Україна, як демократична країна, яка в своєму розвитку спирається на європейські цінності, зобов’язалася виконувати ключові міжнародні зобов’язання щодо забезпечення ґендерної рівності.

Одним з ключових інструментів забезпечення дотримання ґендерної рівності є gender audit або ґендерний аудит. Це дуже ефективний інструмент, який дозволяє суттєво поліпшити якість роботи з точки зору ґендерної рівності.

Ґендерний аудит дає змогу проаналізувати, якою мірою принципи ґендерної рівності відображені у діяльності організації, яким чином ґендерні компоненти інтегровані до стратегічних, програмних документів, документів поточної діяльності, у стосунки в колективі.

Застосування інструменту ґендерного аудиту надає можливість відстежити і оцінити відносний прогрес у просуванні ґендерної рівності, виявити «вузькі місця» й проблеми в роботі організації з забезпечення ґендерної рівності.

Але як організувати та провести якісно ґендерний аудит? Детальну інструкцію з організації та проведення ґендерного аудиту пропонують автори та авторки посібника «Ґендерний аудит для громадських організацій». Посібник містить ґендерну абетку, принципи проведення ґендерного аудиту, опис його етапів та методів, а також приклади інструментів, які можна використати або адаптувати для проведення аудиту.

Завантажити посібник можна за посиланням 

Gender Audit - Book A5 (Interactive)

Посібник підготовлено ГО «Центр «Жіночі перспективи» в рамках проекту «Створення та інституційний розвиток мережі Громадських організацій хабів». Проект підтримується Програмою розвитку ООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні» та реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

 

Автор: адмін
Back To Top