skip to Main Content

Заснувати свою першу організацію та отримати 500 000 грн на гуртожиток. 

Історія про те, як підхід, заснований на правах людини змінив громаду в Чернігівській області. 

Лосинівська громада – одна з 50 ОТГ в Чернігівській області. Вона об’єднує 10 сіл, в яких мешкає понад 6 000 осіб. Більше третини мешканців громади – громадяни похилого віку. З них 455 одиноких пристарілих громадян, яким допомагають лише 18 працівниць та працівників соціального захисту. І це на всю громаду. 

Зрозуміло, що нестача працівників соціального захисту – проблема, яка створює перешкоди для повноцінної інтеграції вразливих груп населення в життя громади. Одним з можливих шляхів для розв’язання цієї проблеми є впровадження в роботу громади підходу, заснованого на правах людини. Що це таке, читайте тут – https://www.hubs.org.ua/news/iak-istorychno-zminiuvavsia-pidkhid-v-roboti-mizhnarodnykh-orhanizatsij-v-sviti/

Лосинівська громада була обрана командою ГО МАРТ для участі у проекті «Розвиток громад, що заснований на правах людини». В рамках цього проекту, експерти та експертки організації разом з мешканцями громади розробили план заходів, спрямованих на інтеграцію вразливих груп в життя громади.

“Мета нашого проекту полягає в тому, щоб через навчальні заходи, тренінги та постійний супровід наших експертів та експерток допомогти громаді посилити свій потенціал розвитку. Від того, чи впровадить громада у своїй щоденній діяльності стандарти прав людини, наскільки її проекти та ініціативи будуть відповідати принципам рівності, недискримінації, інклюзії, прозорості, участі та підзвітності, залежатиме те, наскільки громада буде успішною”, – зазначила Руслана Бурова, виконавча директорка громадської організації «МАРТ»

В результаті спільної роботи громади та команди ГО “МАРТ” було розроблено проект «Створення умов для покращення якості надання соціальних послуг в Лосинівській ОТГ». Для реалізації проекту мешканці заснували свою першу громадську організацію «Ліга громад».

Але найголовніше, цей проект вже отримав підтримку Solidarity Fund PL (Польща), Фонд малих проектів в розмірі 497465,00 грн. Ці кошти громада планує використати на будівництво соціального гуртожитку для вразливих груп населення в смт. Лосинівка. 

Більше про громаду можна дзнатися тут – https://losynivska-gromada.gov.ua/

Проект «Розвиток громад, що заснований на правах людини» впроваджується Мережею хабів України в рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

 

Автор: адмін
громадарозвитокЧернігів
Back To Top