skip to Main Content

В Смизькій ОТГ на Рівненщині допомагають дітям, хворим на цукровий діабет

В Смизькій громаді на Рівненщині батьки дітей, хворих на цукровий діабет, розробили соціальну програму «Дамо дітям шанс». А місцева селищна рада підтримала її фінансування на 2020-2022 роки, повідомляє Інформаційний портал м. Дубно.

Відповідно до рішення ради виділили 261 000 грн з місцевого бюджету для закупівлі тест-смужок до глюкометрів, інфузійних наборів і резервуарів для інсулінових помп для 5 неповнолітніх зі встановленим діагнозом цукровий діабет.

На сьогодні найбільш ефективна терапія при цукровому діабеті – лікування за допомогою інсулінової помпи, що являє собою спеціальний апарат для подачі інсуліну в організм хворого. Такий спосіб є альтернативою застосування шприц-струмок і шприців. Інсулінова помпа працює і приносить ліки безперервно, в чому полягає її головна перевага перед звичайними уколами. Вбудовані програмні помічники коригують дози інсуліну в стресових для організму діабетика ситуаціях.

Реалізація цієї програми дозволить підвищити рівень компенсації цукрового діабету, зменшити кількість випадків ускладнень, зумовлених захворюванням, поліпшити якість життя та його подовження у хворих на цю недугу.

Своїм досвідом батьки зі Смиги готові ділитися з іншими громадами, адже на кону якість життя дітей, які не хочуть відрізнятися від своїх однолітків.

Це один з успішних заходів під час реалізації проєкту «Залучення вразливих груп населення Смизької ОТГ до прийняття рішень на місцевому рівні та активного громадського життя», учасниками якого є й автори Програми. Його реалізовує громадська організація «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» в рамках проекту «Розвиток місцевих громад, що заснований на правах людини».

Зараз триває робота над статутом нової громадської організації під назвою «Товариство батьків дітей з особливими потребами та осіб з інвалідністю «Життя з надією»». Її засновники розуміють, що таким чином отримають нові можливості для допомоги своїм дітям. Важливим досвідом стала участь у прийнятті рішень. Адже, як показала практика, потрібно знайти однодумців, напрацювати свої пропозиції, вести діалог з місцевою владою, депутатами, що дозволяє добитися мети і стати прикладом для інших. За основу активісти взяли девіз – «Розвиток людьми, а не розвиток для людей!», бо результати будуть там, де готові до змін та вміють працювати разом.

Нагадаємо, що ініціативна група Смизької ОТГ у травні 2019 року стала переможцем конкурсу на участь у проекті «Розвиток місцевих громад, що заснований на правах людини». Його на Рівненщині впроваджує РОГО «Комітет виборців України» в рамках проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Автор: Інформаційний відділ РОГО КВУ
громададітиправа людиниРівненщинаСмизька ОТГцукровий діабет
Back To Top