skip to Main Content

В Рівному обговорили новації Мін’юсту щодо права дитини на отримання аліментів

Круглий стіл на тему: «Я МАЮ ПРАВО! Реалізація закону #ЧужихДітейНеБуває. Нові законодавчі ініціативи щодо захисту прав дітей на гідне утримання» відбувся у Рівненській юстиції. Організаторами зустрічі стали Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області та РОГО «Комітет виборців України».

Як зазначив під час зустрічі начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Микола Станіщук, посилення відповідальності за несплату аліментів є одним із ключовим напрямків роботи в рамках проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!»:

– Із 6 лютого 2018 року вступив в силу Закон № 7277 #ЧужихДітейНеБуває. Це дуже важливий крок для захисту прав дітей, бо кожна дитина має право на забезпечене життя. В рамках реалізації закону на Рівненщині створили регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів, розпочали працювати мобільні групи з ліквідації заборгованості по оплаті аліментів. Крім того, Мін’юст відкрив Єдиний реєстр боржників.

За словами Миколи Станіщука, Закон #ЧужихДітейНеБуває вже дав позитивні результати. Відтак нині Міністерство юстиції пропонує для обговорення громадськості нові законодавчі ініціативи, які мають покращити рівень забезпечення прав дітей і гарантувати їм право на гідне утримання.

– Новації передбачають нові санкції для тих батьків, які ухиляються від добросовісного виконання своїх батьківських обов’язків. Зокрема, пропонується автоматично збільшувати розмір аліментів за їх несплату більше ніж протягом одного року на 30%, 50%, 100%, – розповідає начальник Рівненської юстиції. – Окрім цього, Мін’юст пропонує звільняти дитину від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, якщо ті до її повноліття не сплачували аліменти більше трьох років. Розглядається можливість збільшення мінімального розміру аліментів. Ще одна новація – запровадження норми, за якою діти матимуть право на частку спільного майна колишнього подружжя.

Учасниками круглого столу стали представники таких громадських організацій, як «Центр UA», «Центр суспільних дій «Сівітас», «ВГО «Інститут «Республіка», «Антикорупційний моніторинг», «Єдність». До громадського обговорення новацій та ініціатив Мін’юсту щодо захисту прав дитини на гідне утримання долучились також доцент кафедри політичних наук РДГУ Петро Долганов та студенти Рівненського гуманітарного університету.

Як відзначили представники громадськості, розпочата кампанія із боротьби з неплатниками аліментів, є справді позитивною зміною. Це відчувають багато жінок, які є стягувачами аліментів. Та й ті, хто зобов’язані сплачувати аліменти, розуміють посилену відповідальність, яку отримали в рамках нового закону. Головне при цьому дотримуватися принципу рівності перед законом – аби аліменти платили всі, не зважаючи на посади, соціальний статус чи партійну приналежність.

– Аби уникнути скептичного ставлення до питання сплати аліментів важливо налагодити комунікацію з громадськістю, якомога більше розповідати людям про позитивні приклади роботи у цьому напрямку. І при тому показувати, що борги стягуються з усіх неплатників в рівній мірі – не залежно від того у місті це чи в селі, з робітника чи депутата, – наголосив директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький.

Довідка

Завдяки новаціям Закону #ЧужихДітейНеБуває станом на 23 березня державні виконавці Рівненської юстиції стягнули з боржників зі сплати аліментів 4 977 226 гривень. Загалом з початку 2018 року вже стягнули 15 692 506 гривень аліментів.

В рамках запровадження нових засобів боротьби зі злісними неплатниками аліментів державні виконавці Рівненської юстиції винесли 3803 постанови щодо обмеження боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю та праві полювання. Окрім цього, 98 боржників оголошено у розшук.

Автор: За інформацією Головного територіального управління юстиції в Рівненській області
#ЧужихДітейНеБуваєаліментиРівненськаюстиція
Back To Top