skip to Main Content

У Полтаві стартує ініціатива Смарт сіті: як це вплине на звичайних жителів

Poltava Smart City – це інформаційна екосистема. Її мета – об’єднати полтавців, бізнес та міську владу задля побудови системи муніципального управління з використанням сучасних інформаційних технологій.

Розумне місто – це місто, що використовує інформаційні технології для більш ефективного функціонування та відповідності потребам жителів. Ідея smart city полягає в тому, щоб завдяки збору та обробці великої кількості даних в режимі реального часу, інфраструктура та ресурси міста використовувались максимально ефективно.

На практиці, це веб-портал і додаток для мобільних пристроїв, які містять інтегрований масив відкритих даних. Кожен житель має свій персональний кабінет, через який можна взаємодіяти з міськими службами. Наприклад, он-лайн записатися на прийом до лікаря, отримати послугу, відслідкувати через який час на зупинку приїде міський транспорт, залишити повідомлення на «карті проблем міста» та відслідкувати його вирішення, заплатити комунальні тощо.

“Саме впровадження екосистеми Smart city означає не просто можливість он-лайн отримати певну послугу чи мати абсолютне wi-fi покриття у місті, які безперечно також роблять життя містян набагато комфортнішими. Розумне місто це в першу чергу консолідація та обробка великого масиву відкритих даних, які охоплюють різні сфери (транспорт, медицина, благоустрій, безпека тощо) та управління ними з використанням сучасних систем. Саме управління даними дозволяє міським службам перетворювати «місто на сервіс», розвивати розумну інфраструктуру, прозоре управління, запроваджувати он-лайн сервіси”, – пояснює виконавчий директор ІАА, Юрій Ромашко

У світовому досвіді технології Smart cities використовують в Копенгагені, Cингапурі, Токіо, Бостоні, Амстердамі, Барселоні, Лондоні, Нью-Йорку. Створення такої платформи у Полтаві – це комплексні технологічні трансформації всіх служб міста: від ЖКГ і лікарень до установ соціальної сфери та адміністративних послуг та їх онлайн інтеграція між собою.

Вже сьогодні працює веб-сторінка – http://smartcity.pl.ua/, яка виконує функцію платформи інформаційної підтримки і взаємодії. На ній можна знайти інформацію про проект, новини і події, вакансії та долучитись до команди, що працюватиме над розробкою екосистеми «Полтава – smart city».

Задля об’єднання спільних зусиль, звертаємось до міської влади, представників бізнесу, активних полтавців та закликаємо підтримати і приєднатись до ініціативи. Полтава повинна бути цифровим і прогресивним містом.

За умови активної взаємодії всіх сторін, Полтава може стати «розумним містом» вже в 2020 році. Зараз системи розумного міста впроваджені у Києві. Також подібні ініціативи Smart cities намагаються впроваджувати у Львові, Дніпрі, Одесі та інших містах.

Автор: Прес-служба Інституту аналітики та адвокації
Back To Top