skip to Main Content

Аналітика впливу та спроможностей: наступний етап проекту про розвиток ОТГ у шести областях України

Триває робота з реалізації проекту щодо аналізу можливостей громад ефективно впливати на розвиток місцевого самоврядування. Проект охоплює окремі територіальні громади Закарпатської, Полтавської, Вінницької, Волинської, Донецької та Київської областей.

Перший етап проекту завершився в червні й він мав на меті зорієнтувати тренерів та аналітиків на методиках дослідження різних шляхів впливу на рішення місцевих органів влади.

Зараз відбувається аналітичний етап роботи – досліджується місцева нормативна база, яка регулює доступ громадян до рішень влади. В Київській області проект реалізує Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» й зокрема опрацьовуються матеріали в громадах у Ірпені, Гостомелі, Вишгороді, Бучі та Білій Церкві.

Досліджуються й вимірюються спроможності впливу за кількома параметрами. Це – звернення, місцеві бюджети участі, доступ до засідань колегіальних органів, можливість участі у контрольно-наглядових органах, електронні петиції, та інші інструменти. Також аналізується зміст вебсайтів органів влади – наскільки вони повно подають інформацію, документацію, чи є вона у вільному доступі.

«За підсумками цієї роботи, – розповідає Вікторія Золотухіна, керівниця проекту, – ми підготуємо конкретні пропозиції щодо впровадження тих або інших інструментів, щоб мешканці громад могли активно долучатися до процесів прийняття рішень і знали про існування цілого комплексу засобів впливу на органи місцевого самоврядування».

Нагадаємо, проект реалізовують ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, БО “БФ” Центр громадський ініціатив” (м. Перечин), ГО “Точка доступу” (м. Краматорськ), ГО “Інститут аналітики та адвокації ” (м. Полтава), Вінницька обласна правозахисна організація “Джерело надії”, ОМ ГО “Волинський інститут права” (м. Луцьк).

Ініціатива виконується за підтримки проекту Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Автор: Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
ЗолотухінаОТГпроект ПРООН
Back To Top