skip to Main Content

У п’яти областях України проведено дослідження рівня впливу карантинних обмежень на вразливі групи населення

Фахівці Громадської спілки “Мережа хабів громадянського суспільства України” впродовж 6-ти місяців 2020 року досліджували рівень впливу карантинних обмежень на вразливі групи населення. 

Географія дослідження охопила Вінницьку, Кіровоградську, Львівську, Хмельницьку та Чернігівську області. Моніторинг проводився з червня по грудень 2020 року в рамках проєкту “Захист прав людини та місцевої демократії в кризових умовах”. 

Громадські приймальні безкоштовної юридичної допомоги в 5 містах дослідження надали 1623 консультації за період червень-грудень 2020 року. Загалом жінкам було надано 1267 консультацій.

Основні висновки, зроблені в ході дослідження:
Висновок №1.
В період карантинних обмежень віддаленість структур надання послуг від споживачів є критичною.
Через відсутність транспортного сполучення різко зменшується доступність державних та адміністративних послуг.

Висновок №2.
Поліція, органи влади, інші структури виявилися не готовими до ситуації, пов’язаної з карантинними обмеженнями. Законодавство – не достатньо гнучким, аби забезпечити повною мірою права та інтереси громадян.
Основний акцент в роботі поліції був направлений на реагування на недотримання вимог карантинних обмежень. Реагування поліції та соціальних служб реагували на збільшення випадків домашнього насилля не було ефективним, профілактика та попередженням домашнього насилля практично не проводились..

Висновок №3.
Правова допомога постраждалим від домашнього насилля надається, якщо є офіційно підтверджений статус.
Жінки звертаються в поліцію рідко. Результат – відсутній, зафіксований належним чином, факт вчинення домашнього насилля, і проблеми з отриманням статусу.
Отже, жінки часто позбавленні можливості отримати доступну юридичну допомогу.

Висновок №4.
Освітні заклади, органи місцевого самоврядування не були готові до дистанційної форми навчання.
Таким чином реалізація права на освіту напряму залежала від наявності гаджетів, доступу до Інтернету та компетенції викладачів.

За результатами проведеного дослідження було підготовлено аналітичний звіт

Презентація результатів дослідження.

Проведення дослідження стало можливим завдячуючи проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізується за фінансової підтримки Міністерства  закордонних справ Данії.

 

 

Автор: Жанна Соловйова, НУО "Сучасний Формат"
Back To Top