skip to Main Content

У Кропивницькому розпочався дводенний тренінг для представників ОТГ “Розвиток громад, що базується на правах людини”

Сьогодні, 19 червня у Кропивницькому розпочався дводенний тренінг в рамках проекту «Розвиток місцевих громад, що заснований на правах людини». Освітній компонент – тренінг для груп-учасниць проекту, що представляють громади різних регіонів України, заплановано  як один із найважливіших в ході реалізації проекту. 

“Сьогодні ми вивчаємо як громади можуть застосовувати підходи засновані на правах людини”,розповідає виконавча директорка ГО “Територія успіху” і  тренерка Інга Дудунік.Які це підходи? Ті, які створюють умови  для того,щоб люди могли безперешкодно реалізувати свої права. У нас присутні команди з двох ОТГ: Помішнянської і Новоукраїнської. Команди складаються з представників місцевого самоврядування і громадянського суспільства. Ми намагаємось дати їм всім єдину понятійну базу і на завтра будемо вже планувати ті, заходи, які будуть втілюватись в громадах, для того, щоб громади були орієнтовані на права людини.

Програма тренінгу будується на підході, що філософія та стандарти прав людини та участь в управлінні має бути ціннісною основою для побудови взаємовідносин на місцевому рівні у ОТГ, де одним із суб’єктів є влада (органи місцевого самоврядування) та мешканці громади, якій має бути забезпечено право широкої участі у прийнятті рішень та формуванні політики на місцях. В Україні існує законодавство, що створює досить широкий спектр для впливу місцевої громади на владу. Однак, ці можливості не використовуються достатньо, а місцевим органам влади бракує використання прозорих правил та процедур у взаємодії з громадянським суспільством та громадою на місцевому рівні.

Команди вмотивовані і націлені на результат.  Учасники фонтанують ідеями, креативом, знаннями. Зокрема, одна з учасниць, виконуючи практичне завдання експромтом створила вірш про права людини.

” Атмосфера, що панує на тренінзі дійсно мотивуюча,  – розповідає учасниця тренінгу, представниця команди Помішнянської ОТГ Гульдас Аліна. – Ми сьогодні більше дізнались про те як саме можна реалізувати свої права громаді. І я можу приїхати додому розповісти про це молоді. І коли ці знання стануть ціннісною спільною базою я переконана, що це сприятиме і більш відповідальному і свідомому ставленню до власної ролі кожного у розвитку нашої громади”

Надихає, що від громадськості участь у командах бере молодь. Хлопці і дівчата на рівні зі старшими і досвідченішими колегами опановують підходи засновані на правах людини.   

Проект реалізується в партнерстві з учасниками Мережі хабів громадянського суспільства – Центром «Жіночі перспективи»(Львів), РОГО «КВУ» (Рівне), «Територія успіху» ( Кропивницький) за підтримки ПРООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Автор: Олена Горобець
ПРООНТериторія успіху
Back To Top