skip to Main Content

«Розвиток людьми», не «Розвиток для людей»

Як підвищити потенціал представників ОМС у виконанні своїх обов’язків, у реалізації, захисті та забезпеченню прав людини на рівні місцевої громади – дізнавалися представники Комарівської та Лосинівської громад. Протягом двох днів учасники проекту знайомилися з підходом до розвитку громади, що заснований на правах людини в Освітньому Домі прав людини.

Почали з загального контексту проблем в умовах об’єднання громад та шляхів їх розвитку. Ключовим став висновок про те, що на місцевому рівні, при побудові політики та програм розвитку не враховуються стандарти прав людини та цінності демократії. Не тому, що це є позицією місцевої влади, а тому, що не приділяється цьому питанню взагалі належної уваги, а мешканці громади є пасивними і не претендують на реалізацію саме прав людини, на певний стандарт як в матеріальному, так і духовному житті.

Так з’являються дискримінаційні практики стосовно найуразливіших груп населення, що поглиблює та створює проблеми нерівності мешканців громади.

Серед причин учасники тренінгу назвали нестачу кваліфікованих кадрів, і кадрів взагалі, відсутність регуляторної нормативної бази, низький рівень правової грамотності та активності мешканців громади.

Під час тренінгу було розроблено план подолання цих проблем. Основним є відхід від благодійного підходу до вирішення проблем, визнання рівноцінності та гідності вразливих груп з акцентом на їх правах та обов’язках уповноважених.

«Найголовніше – забезпечити конструктивне та систематичне залучення мешканців до прийняття рішень, до вирішення проблем громади а також розвивати громадянське суспільство на рівні громади, що забезпечить контроль, прозорість та підзвітність влади» – зазначила виконавча директорка ГО “МАРТ” і тренерка Руслана Бурова – «Тільки включення людей має наслідком відповідальність за розвиток власної громади, власного життя та добробуту. Підхід, що заснований на правах людини передбачає включення та відповідальність за роботу з розвитку, належним чином переставляючи акценти на «РОЗВИТОК ЛЮДЬМИ», а не «розвиток для людей».

Розробили плани з впровадження підходу, що заснований на правах людини в місцеву політику, плани по активізації мешканців громади. Щиро сподіваємось на активне залучення мешканців до реалізації цих планів!

Удачі Вам, дорогі друзі та наснаги! Наступною буде зустріч вже в самих громадах!

Проект «Розвиток місцевих громад, що заснований на правах людини»  впроваджується ГО «МАРТ» у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Мережа хабів України
Embassy of Denmark in Ukraine
UNDP Ukraine / ПРООН в Україні

 

 

Автор: Дмитро Науменко
Back To Top