skip to Main Content

Про українську гендеристику – з Катериною Левченко, Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики, авторкою книги «Ґендерне тяжіння»

Справді, у зимову погоду, як ніколи, приємно кавувати у затишному місці та в приємному товаристві. А якщо ще й із Жінкою, яка є  українською  правозахисницею і політикинею, то й поготів!

І це була не просто Зустріч (яка все рівно викликала б велике зацікавлення)! Катерина Борисівна презентувала свою книгу «Гендерне тяжіння».

То що ж таке гендер?! Гендерна політика, без якої Україна вже не зможе стати повноправним членом Європейскої спільноти?!

Про це – про розвиток жіночого руху та ґендерної політики в Україні, про шлях від студентки до Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, а також про безліч правових колізій і життєвих історій боротьби за права жінок, ґендерну рівність та недискримінацію і йдеться у книзі.

«Я намагалась перевести наукову мову на доступний дискурс. Сподіваюсь, написано легко, але для людей підготовлених», – зазначає авторка.

У майстрині науково-художнього слова оживає все – і мова, і документи… «Чи можна освідчитися в коханні Конвенції ООН?» – про це цілий підрозділ книги. Як зізнається пані Катерина, ця Конвенція – живий інструмент. І доцільність фемінітивів пояснюється тим, що мова теж жива і має розвиватися. Вона має постійно оновлюватися, збагачуватися.

До слова, зазначає Катерина Борисівна, вийшов словник фемінітивів Галини Плачинди словничок фемінітивів (для прес-офіцерів та прес-офіцерок територіальних управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій). Звикло, професії, які обіймають представниці жіночої статі, мають чоловічі назви. Це спадок з минулого – радянського. Сьогодні ж, розвиток фемінітивів дає можливість візуалізувати участь жінки в суспільному житті.

Говорили про гендерну політику, про особистісну трансформацію.

«Такі зустрічі надихають на подальшу роботу каже п.Катерина. Спонукають зробити так, щоб кожна з нас могла насолоджуватися своїми правами, які роблять наше життя кращим. Моїм джерелом натхнення є люди, що потребують Змін”.

Відповідаючи на запитання аудиторії, цікавим серед інших виплив спогад участі (1995 рік) у Всесвітньому жіночому форумі неурядових організацій у Пекіні. Як, разом із учасницею від України, яка була на інвалідному візку, піднімалися на Китайську стіну. Коли на її відмову «я не можу», заперечили – «ти – не можеш, а МИ – можемо». І як щемно, що на цю зустріч прийшла донька цієї Жінки – Любомири Бойчишин (світла їй пам’ять)! Несподівано і зворушливо! Нагадаємо, Любомира Бойчишин, серед інших регалій – кандидатка на Нобелівську премію миру 2005-го року.

На запитання учасниць «Яка формула успіху? – Катерина Левченко безапеляційно відповідає «праця, праця і ще раз праця. Фортуна любить працьовитих» – переконана спікерка зустрічі. “Важливо, – добавляє, – довіряти Собі, шукати й мати Спільників, і – Підтримку рідних!”

Сьогодні гендерна політика в Україні визнана одним з пріоритетних напрямків. Є уповноважені з гендерної політики. Але чи достатньо обізнані?! “Їх треба вчити – каже авторка «Гендерного тяжіння». Давати не тільки знання. Важливо – міняти їхнє ставлення до проблеми, досягати усвідомленого розуміння та трансформації свідомості”.

Гендерне питання зараз надто політизоване і маніпулізоване. Але потрібно обговорювати, дискутувати, вивчати, досліджувати, аргументувати свою позицію і бачення. «Роз’єднує мовчання, об’єднує навчання, дискусія – переконана Катерина Левченко. А ще – жінкам треба йти в ради всіх рівнів”.

Як не прикро, кількість жінок у нинішньому складі українського парламенту серед європейських країн найнижча – менше 12%. Це навіть менше, ніж у деяких  мусульманських країнах.

На завершення зустрічі Любов Максимович, голова ГО “Центр “Жіночі перспективи” подякувала Катерині Левченко та всім присутнім! А також анонсувала наступну подію – презентацію гендерного портрета Львова.

Захід «На каву з успішною жінкою», організовано спільними зусиллями ГО «Центр «Жіночі перспективи», Департаментом економічною політики Львівської міської ради,  за підтримки  Асоціації міст України   в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), що впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

 Довідково

Катерина Левченко – народна  депутатка України 5-го скликання.

Докторка юридичних наук, кандидатка філософських наук.

Президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна».

Урядова уповноважена з питань гендерної політики в уряді Гройсмана.

Авторка докторської дисертації «Управління процесами формування ґендерної політики в Україні (організаційно-правові аспекти)», авторка і співавторка понад 300 наукових праць (серед яких монографії, статті тощо).

Нагороджена відзнакою Президента України – орденом княгині Ольги  ІІ та ІІІ ступенів, Почесними грамотами Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

За глобальним рейтингом міжнародної організації Apolitical в 2018 році увійшла в число 100 найбільш впливових осіб в світі, які працюють для досягнення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Автор: Надія Костіна
Back To Top