skip to Main Content

Прес-конференція «Для чого українцям громадські організації і що буває, коли вони об’єднуються у мережі?»

28 січня 2019 року в прес-центрі «Інформатор» Центр «Тамариск» разом з партнерами дали прес-конференцію на тему «Для чого українцям громадські організації і що буває, коли вони об’єднуються у мережі?» У ході заходу спікери розповіли, для чого українцям громадські організації і що буває, коли вони об’єднуються в мережі.

Всі хочуть позитивних змін, але по-справжньому робити щось для цього готовий далеко не кожен. Люди, які прагнуть створювати можливості для розвитку громад, об’єднуються в громадські організації.

У свою чергу громадські організації теж об’єднуються, щоб разом добиватись цілей і змінювати світ навколо себе. Про те, для чого потрібні громадські організації і чому вони об’єднуються, в медіацентрі Інформатор і розповіли представники Мережі ХАБів України.

“Сьогодні громадянське суспільство морально зросло. Громадські організації долають відчуженість і боротьбу за ресурси, об’єднуються у коаліції і мережі на різних рівнях. Одні коаліції виникають, тому що у організацій спільний напрямок діяльності чи тематика. Інші створюються ситуативно, щоб вирішувати певні проблеми “, – розповіла директор Центру підтримки громадських і культурних ініціатив« Тамариск », член Координаційної ради Мережі ХАБів України Тетяна Карельська.

“Мережа ХАБів України унікальна. У неї входять 15 потужних організацій громадянського суспільства, що працюють практично на всій території країни. Це регіональні лідери, які діють у різних напрямках: правозахист, вирішення гендерних проблем, аналітичні дослідження, активізація громад, Але їх всіх об’єднує спільна мета: вони сприяють розвитку громадянського суспільства України, підтримують демократичні перетворення, роблять все, щоб голос місцевих громад був почутий “, – додала Тетяна Карельська.

Вона розповіла і про те, як була створена Мережа ХАБів України. У 2014 році 9 громадських організацій стали учасниками програми ПРОООН. Вони вчились організаційному розвитку, обмінювались досвідом, реалізовували спільні проекти.

Ця взаємодія, довіра, спільні цілі та цінності стали основою для створення Мережі ХАБів України, до якої приєдналися ще 6 організацій. З початку 2018 р Мережа ХАБів формалізувалась. Організації ефективно працюють в своїх регіонах, взаємодіють, реалізують спільні проекти.

Кожен хаб – унікальний. Дніпровський хаб теж. Центр “Тамариск” працює вже 17 років. За цей час реалізовано понад 40 проектів, 8 Шкіл позитивних змін (180 випускників), 2 школи проектного менеджменту, велика кількість комунікативних заходів.

І найважливіший результат –  це створення неформальної регіональної коаліції, в яку входять понад 30 організацій. За плечима коаліції: підготовка та адвокація обласної програми розвитку громадянського суспільства, проведення 2 обласних форумів громадянського суспільства, фестивалю Юкрайзіанс і іншого.

 

Голова громадської організації «Дніпровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексій Андрєєв зазначив: “Кожному жителю нашої країни хочеться, щоб життя змінювалося на краще. Наше законодавство дає певні можливості активним громадянам. Сутність хаба “Тамариск” – він дає можливість людям, які готові сприяти змінам, отримати необхідні знання, залучати фінанси, подружитися з колегами та багато іншого “.

Голова громадської організації «Від мрії до дії» Лариса Скрипченко підкреслила, що Центр “Тамариск” дає громадським активістам знання щодо того, як діяти, комунікувати з владою і багато іншого. Їх громадська організація отримала від “Тамариску” міні-грант, завдяки чому її учасники змогли розвиватися і далі реалізовувати свої проекти

Громадський експерт з розвитку та активізації громад Віталій Моргун розповів, що сам пройшов школу “Тамариска”, отримав необхідні знання та тільки після цього зміг стати експертом у своїй сфері.

Корнієнко Дмитро менеджер з комунікацій Центру «Тамариск» запросив всіх до сайту Мережі хабів України та сторінці у фейсбуці. Також, зазначив що Центр «Тамариск» та Мережа хабів відкриті до співпраці і, що активна людина точно матиме можливість реалізувати себе у громадському секторі.

Захід проходить у рамках проекту «Створення та інституційний розвиток мережі Громадських організацій хабів», що підтримується ПРООН в Україні в межах Проекту «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

 

Автор: Тамариск
Back To Top