skip to Main Content

Опановуємо методи та інструменти партисипативного підходу у розвитку спільнот

Що таке партисипація? Як сказати «просто» про «складне», донести та впроваджувати важливі інноваційні методи задля розвитку та поступу своїх громад?
Ці та інші питання вивчали впродовж 11-14 червня 2018 р. на 4-денному тренінгу у Львові «Партисипативний підхід у розвитку спільнот: методи та інструменти» представники/ці громад з різних куточків (8-ми областей) України.
Обговорювали, дискутували, малювали, визначали, приходили до спільно напрацьованих рішень. Що може робити кожен/на з нас у своїх громадах? – інформувати, спонукати до дії, ділитись знаннями, базуючись на аналізі потреб за принципом – не нашкодь (добро не «заподіювати»).
Окрім звиклої роботи працювали й «на полі». Учасники/ці помандрували 4-ма маршрутами для вивчення території та збору даних, після чого презентували свої «мапи» із нанесеними об’єктами умовно муніципальних, економічних та культурно-освітньо-релігійних установ. Таким чином опрацювали новий метод гридінг (картування, схематичне зображення місцевості для її аналізу).
Говорили також про базові цінності ТоР-фасилітації. Про роль фасилітатора, який має забезпечувати інклюзивну залученість та включеність у процес членів спільноти, створивши відповідну атмосферу поваги, довіри, безпеки (такий собі вільний освітній громадський простір).
На завершення тренінгу, під час отримання Сертифікатів, учасники/ці відзначали високий професіоналізм тренерів, організацію навчання та дозвілля. Для когось тренінг став «дарунком долі», а хтось відчув «насолоду, вдячність та надію». Хтось «збагатився», а дехто «сам не очікував, що, попри весь наявний вже багаж знань, отримав ще стільки нового, корисного та практичного для себе!». І навіть для тих, хто не дуже надається до співів, робота над пісенним оформленням 4-денної роботи стала новим викликом і перемогою над самою собою!
«Цей Сертифікат як отримання Оскара!», – зазначила одна з учасниць.
Тренінг організовував Центр «Жіночі перспективи» в межах проекту “Українська регіональна платформа громадських ініціатив” за фінансової підтримки ЄС та Проекту ПРООН “Мережа хабів громадянського суспільства”.

Автор: Надія Костіна
Back To Top