skip to Main Content

Права переселенців і гендерний зріз

3-го травня в Києві в офісі Омбудсмена відбулося експертне обговорення “Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб: гендерний зріз”. Не секрет, що жінки з числа ВПО зазнають утисків прав частіше, аніж чоловіки: їм важче знайти роботу, важче адаптуватися в нових громадах тощо. Подекуди це призводить до стресових ситуацій, конфліктів, виникають передумови для тривалого напруження й невизначеності, чи в окремій сім’ї, чи в більш ширшому середовищі. Як цьому запобігти?

Про це і говорили експерти з представниками державних органів влади. Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” виступив співорганізатором заходу.

Під час дискусії було презентовано Звіт про гендерний аналіз результатів Всеукраїнського опитування щодо дотримання прав ВПО (його можна завантажити у форматі .pdf за цим посиланням).

Дослідження провів Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка з 27 вересня по 24 жовтня 2017 року у 24-х областях України та місті Києві. Методом індивідуального інтерв’ю “віч-на-віч” було опитано 2002 респонденти.

Тут на основі соціологічного опитування проаналізовані усі головні чинники, що перешкоджають ВПО (чоловікам та жінкам) користуватися повною мірою своїми громадянськими правами.

“Ми хочемо, щоб про ці ґендерні відмінності знали органи влади, які приймають рішення в цій країні. Дані цього дослідження мають бути імплементовані в ті програми, які приймаються урядом для підтримки ВПО”, – відзначила виконавча директорка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ” Тетяна Дурнєва.

Опитування проводилося на замовлення Уповноваженого  Верховної Ради України  з прав людини за підтримки проекту ПРООН та Міністерства закордонних справ Данії.

Автор: Громадський холдинг ГРУПА ВПЛИВУ
ВПОгендерГромадський холдинг ГРУПА ПЛИВУ
Back To Top