skip to Main Content

Полтавцям розповіли, як може громадськість співпрацювати з владою на місцевому рівні

19 вересня експерти Інституту Аналітики та Адвокації поділилися успішними кейсами “Партнерства “Відкритий уряд” у Полтаві. 

“Партнерство “Відкритий Уряд” — це багатостороння міжнародна ініціатива, що покликана об’єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян.

Україна приєдналася до даної ініціативи у 2011 році.

– За цей час, спільно з громадянським суспільством, реалізовано 3 дворічні Національні плани дій, напрацьовано 4-й — на 2018-2020 роки, —розповідає В’ячеслав Курило.

Серед основних досягнень:

– система електронних публічних закупівель “ProZorro”;

– електронні декларації;

– електронні петиції;

– державне фінансування політичних партій;

– єдиний веб-портал використання бюджетних коштів;

– надання адміністративних послуг онлайн.

Успішні практики Полтавщини:

Інформаційний портал “Будуємо прозоро” — створення інформаційного онлайн-ресурсу в мережі Інтернет з відображенням усіх об’єктів, де проводяться будівельні роботи (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт тощо) за бюджетні кошти на території Полтавської області.

– Даний проект має на меті підвищити прозорість використання бюджетних коштів на здійснення будівельних робіт, а також підвищення підзвітності влади та посилення громадського контролю за діяльністю УКБ Полтавської ОДА. ГО “Інститут Аналітики та Адвокації” було ініційовано перед обласною владою та розроблено дайни сайт, — розповідає Юрій Романов, юрист.

Ресурс містить онлайн-карту, де позначено усі об’єкти, на яких здійснюються будівельні роботи за бюджетні кошти, із зазначенням адреси об’єкта, виду та замовника будівельних робіт, найменування підрядної організації, об’єму фінансування, а також містяться прямі гіперпосилання на закупівлю цих робіт і усі завантаженні супровідні документи. У подальшому веб-сайт було повністю передано на баланс Управління капітального будівництва Полтавської ОДА.

Згадали також і про Програму запобігання корупції у Полтавській області. Її мета: розроблення та затвердження місцевого нормативно-правового акту у сфері запобігання та протидії корупції, яким передбачити комплекс заходів у різних сферах державного управління з підвищеними корупційними ризиками.

– 20 серпня 2015 року розпорядженням голови Полтавської ОДА №434 було затверджено дану Програму на 2015-2016 роки. Ініціаторами та співрозробниками документу виступила ГО “Інститут аналітики та адвокації”, експерти якої в тому числі забезпечили адвокаційну кампанію, завдяки якій було прийнято даний нормативно-правовий акт, а також проведено численні тренінги та інші навчання для державних службовців, — зазначає Юрій Романов.

“Безкоштовні ліки”  — підвищення рівня прозорості та підзвітності закладів системи охорони здоров’я шляхом інформування населення в режимі онлайн про наявність у медзакладах лікарських засобів та виробів медичного призначення, закуплених за бюджетні кошти, а також зменшення корупційних ризиків чи неправомірних відмов лікарями у видачі пацієнтам безкоштовних препаратів.

На веб-сайті розміщено перелік оплачених державою медикаментів, що наявні у лікарнях Полтавської області та мають видаватися в лікарнях безкоштовно. Крім того, на сайті розміщено каталоги усіх лікарень та аптек області, з зазначенням їх адрес і контактних телефонів, та за допомогою гіперпосилань на них одразу надається інформація про усю наявну в цих закладах номенклатуру і кількість лікарських засобів. Розміщено також звіти медичних закладів про використання благодійних внесків.

Автор: Лілія Войцехівська
Back To Top