skip to Main Content

На Рівненщині суди стають відкритішими для громадян, але проблем ще вистачає

Дуже важливо доносити до людей якомога більше важливої, корисної, неупередженої інформації про судову систему України. Це один з основних шляхів вирішення проблеми недовіри громадян до судів. І робити це мають не лише самі працівники судової системи, а й представники інших профільних органів влади, адвокати, журналісти, громадські активісти.

Такий висновок зробили учасники відкритого громадського обговорення щодо перебігу судової реформи в області й Україні загалом, організованого Комітетом виборців України в середу, 28 лютого, в Рівному.

На заході, зокрема, обговорили результати вивчення бачення громадських лідерів та експертних груп щодо обізнаності громадян з перебігом судової реформи. Його проводили представники КВУ наприкінці 2017 року в різних містах України, в тому числі в Рівному. Темами дослідження і відповідно обговорення були: поліпшення прозорості судової системи, подолання корупційних ризиків у системі судочинства, фінансове забезпечення судів та інструменти контролю над суддями.

Як показали результати осінніх опитувань, половина респондентів чітко усвідомлює, що є контролюючі органи, а також механізми й інструменти фінансової і процедурної підзвітності суддів. Але вони плутаються в меті створення кожного з них та погано орієнтуються у функціональному наповненні електронного суду.

Опитані лідери громадської думки вважають однією з найбільших проблем судової влади – корупцію. 71,3% респондентів вважає, що часткове зняття недоторканності з суддів зменшить рівень корупції в судах. При цьому, 87,5% опитаних переконані, що варто стимулювати оновлення суддівського корпусу за рахунок молодих фахівців.

Але ключовим висновком більшості учасників осіннього дослідження було те, що судова реформа є однією з найменш відомих для суспільства.

Під час обговорення начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області Віктор Вдовиченко до позитивів реформи відніс впровадження різних сучасних електронних сервісів. Зокрема, Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Завдяки їй на сьогодні жоден з працівників суду не може вплинути на розподіл справ між суддями. І ця норма закону в нашій області виконується повністю. Крім того, нині у всіх судах Рівненщини є система відеоконференц-зв’язку. Це спрощує доступ громадян до судів.

«Особисто для мене сайт судової влади є дуже корисним, – сказала Юлія Щербяк, адвокат, заступник голови Ради адвокатів Рівненської області. – І я рекомендую своїм клієнтам користуватися цим ресурсом. А те, що є відеоконференції – надзвичайно спрощує життя всім учасникам судового процесу».

Секретар Ради адвокатів Рівненської області, адвокат Ігор Солімчук наголосив на недостатньому матеріально-технічному забезпеченню в більшості наших судів. Зокрема, приміщення для проведення судових засідань часто не відповідають вимогам. Крім того, пан Солімчук вважає, що недовіра громадян до загалом до влади і до судової, зокрема, бо люди не бачать, щоб порушники були притягненні до належної відповідальності.

Про проблеми з приміщеннями в наших судах говорив і Сергій Іллюк, регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зокрема, він розповів, що в деяких судах у конвойних кімнатах часто утримується більше осіб, ніж того вимагають стандарти. Це призводить до того, що частина затриманих, враховуючи цей фактор, збирають матеріали і збираються подавати позови про порушення їхніх прав. І в них є значні шанси виграти такі справи. Також у багатьох судах недостатньо місця для роботи і помічників суддів. Крім того, деякі наші суди зовсім не пристосовані для осіб з інвалідністю: пандусів або немає, або вони неякісні, не працюють кнопки виклику тощо.

«Про суд говорять всі, а найменше – фахівці, які обізнані з існуючими проблемами в судовій системі та, головне, знають як їх подолати уже найближчим часом, – сказав заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Степан Шимків. – Не заперечую, є справедливі нарікання на суд, наприклад, коли відбувається зволікання розгляду справи. Але громадськість повинна розуміти, що нерідко одна зі сторін навмисне з тих чи інших причин уникає розгляду справи. І в кожній справі є дві сторони, одна з яких з суду виходить переможцем, інша – програє, нерідко вважаючи, що переміг той, хто профінансував суддю. І так триватиме до тих пір, доки суспільство не почне виховувати повагу до права. Коли ми навчимося поважати Закон, громадськість почне вірити в те, що судді приймають законні і справедливі рішення».

Як позитив, частина учасників обговорення відзначили запровадження в судах прес-служб. Вони займатимуться публічними зв’язками, доводитимуть до людей інформацію про те, що робиться в судах, про проблеми в них та інше. Таким чином, суди зможуть стати відкритішими для громадян і це сприятиме збільшенню довіри до судової влади.

Громадське обговорення проводилося в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Автор: Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ
КВУправосуддяРівненськасудсудді
Back To Top