skip to Main Content

Мережа хабів громадянського суспільства розпочинає реалізацію проекту «Розвиток громад, що заснований на правах людини»

В сучасних умовах України відбувається процес децентралізації і змінюється система управління територіями, яка сама по собі має сприяти демократизації, розвитку самоврядування і участі мешканців великих і маленьких населених пунктів у процесі прийняття рішень.

Розвиток на рівні місцевої громади – у сфері охорони здоров’я, освіти, культури чи охорони правопорядку, у комунальних питаннях, місцевій інфраструктурі, соціальній допомозі, у подоланні гуманітарної кризи чи ін. має відбуватися на основі поваги до прав людини, задля їх захисту та дотримання.

Проте, існує брак базування на демократичних цінностях і правах людини місцевого законодавства і практики, місцевих програм розвитку.

Прозорість влади, відмова від дискримінаційних практик та керування принципом верховенства права можуть зробити громаду дійсно спроможною скористатися тими повноваженнями і ресурсами, що отримує об’єднана територіальна громада для свого розвитку.

Проект «Розвиток громад, що базується на правах людини», автором і розробником якого стала Громадська організація «МАРТ», спрямований на посилення потенціалу громад застосовувати стандарти прав людини в своєму розвитку, а принципи рівності, недискримінації, інклюзії, прозорості, участі та підзвітності робити обов’язковою складовою формування порядку денного життя цих громад.

Проект реалізується в партнерстві з учасниками Мережі хабів громадянського суспільства – Центром «Жіночі перспективи»(Львів), РОГО «Комітет виборців України» (Рівне), «Територія успіху» ( Кропивницький) за підтримки ПРООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Завданнями проекту є :

– Навчально-практична підготовка представників місцевої влади та громадянського суспільства  територіальних громад Львівської, Чернігівської, Рівненської та Кіровоградської областей;

– Розробка та проведення пілотних заходів моніторингу у територіальних громадах, підготовки за його результатами планів імплементації підходу, що базується на правах людини у розвитку місцевої громади;

– Фінансова підтримка місцевих ініціатив по впровадженню підходу, що заснований на правах людини у громадах, які беруть участь в проекті та поширення практики застосування ППЛ у розвитку місцевої громади;

– Зміцнення потенціалу мережі організацій-хабів у напрямку поширення практики застосування підходу, що заснований на правах людини в розвитку місцевої громади та проведення спільних адвокаційних кампаній.

Особливу цінність проект матиме в контексті зміцнення потенціалу вразливих груп населення щодо участі в прийнятті рішень, доступу до ресурсів, включенню та посиленню інклюзивних процесів.

Відбір громад для участі в проекті відбуватиметься на основі відкритого конкурсу.

Слідкуйте за нашими оголошеннями на та доєднайтесь до проекту!

 

Автор: Дмитро Науменко
громадаОТГправа людини
Back To Top