skip to Main Content

«Євродесант» в Києві на захисті прав ВПО

27 та 28 лютого 2019 р. Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи обговорює у різних форматах виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні. Мета цих заходів – напрацювання кроків, які має здійснити українська влада для забезпечення участі ВПО у голосуванні на виборах. Представники уряду України, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, а також члени Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи та експерти намагаються знайти спільні рішення, аби прискорити процеси інтеграції ВПО у громади шляхом доступу до голосування на місцевих виборах.

Позиція Конгресу – відома. Наприкінці минулого року він закликав забезпечити виборчі права внутрішньо переміщених осіб та ухвалити законопроект №6240 (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян). Відтоді минуло небагато часу, й найвагомішою подією на шляху забезпечення ВПО усім комплексом виборчих прав, стало рішення парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя рекомендувати Верховній Раді прийняти рішення щодо законопроекту, визначившись шляхом голосування…

Перший етап обговорення проблематики українськими та закордонним експертами – конференція “Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні: посилення інтеграції та засад демократії”, яка відбувається в Києві 27 лютого.

Як наголосив голова Комітету ВР з прав людини Григорій Немиря, “на жаль, досі на законодавчому рівні не ліквідована дискримінація по відношенню до ВПО, зокрема у тому що стосується іхніх виборчих прав”. “Сотні тисяч українських громадян позбавлені своїх прав. Це стосується не лише виборчих, а й соціальних прав. Як можуть бути вибори справедлими, якщо така велика частина громадян позбавлені права брати в них участь”, – сказав він.

Віце-Президентка Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Барбара Точе повідомила, що її місія спостерігає за виборами в Україні з 2002 року, і, зокрема була присутня і на виборах 2015 року. “Ми були дуже стурбовані тим, що така велика кількість людей не змогла проголосувати на місцевих виборах 2015 року”,- сказала вона.

У свою чергу голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг відзначив, що одним з пріоритетів Плану дій Ради Європи для Украіни на 2018-2021 рік є посилення демократії на місцевому рівні і покращення адаптації внутрішньо пернміщених осіб до життя місцевих громад.

“Ми, як одні з розробників законопроекту №6240, вітаємо той факт, що цей документ включено до порядку денного 10-ї сесії Верховної Ради, яка зараз триває, – відзначила виконавча директорка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ” Тетяна Дурнєва. – Дуже сподіваємося, що питання участі ВПО у місцевих виборах буде вирішено впродовж наступних п’яти місяців”. Також вона нагадала про рішення місцевих рад, які протягом останнього року зверталися до Верховної Ради, висловлюючи підтримку законопроекту №6240, й закликала невідкладно розглянути проект закону.

Під час підготовки публікації використано інформацію Комітету Верховної Ради України з прав людини.

Автор: Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
Конгрес місцевих та регіональних влад РЄРада Європи
Back To Top