skip to Main Content

Які безпекові проблеми вирішуватимуть об’єднані громади Рівненщини?

Проблеми зі сміттям, водопостачанням, низькою якістю доріг, громадською безпекою є найбільш поширеними і спільними для восьми ОТГ Рівненщини, які у вересні відвідували фахівці РОГО КВУ в рамках проекту «Створення безпечного середовища для людей в об’єднаних громадах Рівненщини».

На зустрічах фахівці організації презентували результати дослідження й аналізу безпекової ситуації у цих громадах. А після цього обговорили подальші практичні кроки на шляху до вирішення виявлених проблем.

Так, у Боремельській громаді Демидівського району, зазначили, що найактуальнішими для них є вирішення проблеми централізованого водопостачання, ремонт доріг та забезпечення громадської безпеки на території громади.

В сусідній Демидівській селищній громаді на сьогодні поки визначили такі пріоритети: ремонт доріг та облаштування вуличного освітлення і камер спостереження.

У Привільненській громаді Дубенського району присутні на зустрічі попередньо назвали такі пріоритетні для них питання: стан доріг, відсутність пункту швидкої і поліції в громаді, постійні ДТП на з’їзді з дороги «Київ-Чоп» у сторону Луцька, відсутність відеоконтролю за порушниками правил дорожнього руху, нелегальна торгівля алкоголем.

А от у Смизькій громаді того ж Дубенського району пріоритетними вважають такі питання: правопорушення, що вчиняються молоддю, яка не бажає працювати; облаштування доріг (відсутність знаків, переходів, стримувачів швидкості руху тощо); погана якість води і зношеність комунікацій; вивезення і відсутності системи сортування сміття (закрито доступ до єдиного паспортизованого сміттєзвалища); облаштування і засміченості цвинтаря; два аварійні мости, по яких їздить шкільний автобус; проблема місцевого ринку в невстановленому місці; пошкоджені дороги; аварійний стан будинків культури і відсутність їх опалення.

В Бугринській громаді Гощанського району присутні на зустрічі вказали такі пріоритетні для них питання: відсутність контролю за станом громадської безпеки та фіксації правопорушень; проблема сміття і відсутності в громаді системи його сортування; відсутність водозабірників на території громади, в яких би за потреби пожежна могла черпати воду (відсутність пожежних гідрантів); поганий стан доріг, відсутність дорожньої інфраструктури (дорожніх знаків, лежачих «поліцейських», тротуарних доріжок, велодоріжок; відсутність системи/механізму оповіщення про небезпеку; проблема водопостачання, в т.ч. зниження рівня води в річках; проблема створення нових робочих місць.

А в Деражненській громаді Костопільського району вважають, що пріоритетними для вирішення в них є такі питання: відсутність механізмів і систем контролю за людьми, які приїздять у громаду і створюють конфлікти; стихійні сміттєзвалища, відсутність системи збору, сортування і утилізації сміття; неякісна вода через старі мережі, часті аварії на мережі централізованого водопостачання; поганий стан доріг, відсутність знаків, переходів, обмежувачів руху; нелегальна торгівля алкоголем; крадіжки в селі.

В Локницькій громаді Зарічненського району назвали такі питання: відсутність місць для водозабору пожежними машинами; відсутність зовнішнього вуличного освітлення; відсутність контролю за громадськими місцями (відеоспостереження); відсутність місцевої поліції; стихійні сміттєзвалища; відсутність роздільного збору і сортування відходів; необлаштованість місць масового відпочинку біля озер, у т. ч. біля озера Нобель; поганий стан доріг; відсутність добровільної пожежної дружини; стара пожежна машина і недостатньо обладнана машина швидкої допомоги.

В Клесівській громаді Сарненського району присутні на зустрічі визначили такі пріоритетні для них питання: проблема громадської безпеки (крадіжки і пошкодження майна громади, поганий стан дорожнього покриття і неналежну дорожню інфраструктуру, відсутність контролю за громадськими місцями, відсутність місцевої поліції, нелегальну торгівлю алкоголем, в т.ч. його продаж дітям); проблеми продовольчої і санітарно-епідемічної безпеки (проблему неякісної питної води через зношеність систем водопостачання); проблеми пожежної та екологічної безпеки (стихійні сміттєзвалища, відсутність роздільного збору і сортування відходів, спалювання людьми сухої рослинності, відсутність пожежних гідрантів та відсутність цілодобового центрального водопостачання); техногенна безпека (аварійний стан окремих приміщень загального користування).

За результатами цих зустрічей домовилися, що фахівці Рівненського КВУ допоможуть місцевій владі та активістам розробити ефективні шляхи вирішення ввизначених проблем.

Проект «Створення безпечного середовища для людей в об’єднаних громадах Рівненщини» реалізовує РОГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».14

Автор: Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ
безпекагромадаКВУОТГРівненська
Back To Top