skip to Main Content

Як за допомоги адвокації знищити корупційну схему на кількадесят мільйонів гривень

Активісти та активістки «Інституту аналітики та адвокації» знищили багаторічну схему поборів в полтавських лікарнях. За шість років існування схеми під виглядом добровільних благодійних внесків з громадян зібрали близько 96 млн грн або в середньому 16 млн грн на рік.

Олександр Ткаченко, старший аналітик громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» (IAA)

Громадяни, які приходили в лікарню, повинні були сплатити так званий «благодійний внесок» до фонду, який, як правило, мав статус благодійної організації та договір оренди з лікарнею.

«Після візиту до лікаря мене направляли до віконечка без назви і видавали жовтий папірець, де зазначалася внесена сума. Я отримував фіктивні чеки і не знав, куди підуть ці кошти», – Олександр Ткаченко, старший аналітик громадської організації «Інститут аналітики та адвокації».

Активісти зазначають, що найбільше від практики поборів потерпали малозабезпечені та вразливі групи населення — люди з інвалідністю, одинокі матері та пенсіонери.

Для боротьби проти схеми поборів в лікарнях у 2018 році Інститут розпочав адвокаційну кампанію. Активісти запропонували міській владі готове рішення з запровадження прозорих механізмів збору благодійних пожертв. Провівши інформаційну кампанію, організувавши флешмоби на свою підтримку активісти добилися того, що 30 листопада 2018 року 29 з 42 депутатів Полтавської міськради підтримали рішення «Про добровільність благодійних пожертв та посилення заходів із контролю за їх надходженням і використанням у закладах охорони здоров’я м. Полтава».

Обговорення кампанії по протидії поборам із пацієнтів

Завдяки ухваленню цього рішення лікарні не продовжили договори оренди з фондами з початку 2019 року, а в медичних закладах було встановлено термінали, в які громадяни за власним бажанням, можуть зробити благодійний внесок і перевірити інформацію про надходження цих коштів на веб-сайті лікарні.

Більше подробиць – https://bit.ly/2yVcyR8

З 2017 року Інститут аналітики та адвокації приєднався до Мережі хабів громадянського суспільства. Адвокаційна кампанія була реалізована за підтримки проекту ПРООН “Громадянське суспільство для розвитку демократії та прав людини в Україні”, який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

 

 

Автор: адмін
корупціяполтавасхеми
Back To Top