skip to Main Content

Як допомогти дітям-жертвам насильства навчали соціальних працівників Кіровоградської області. ФОТО

Сьогодні 12 лютого, в приміщенні тренінг центру ГО «Територія успіху» відбулись навчання для соціальних працівників з районних центрів Кіровоградської області з протидії та подолання наслідків домашнього насильства.

«Ми зупинились на психологічних особливостях дітей, які пережили різні форми домашнього насильства, – коментує Наталя Потапенко. –  Які є способи допомоги, як розпізнати чи мало місце сексуальне насильство, бо про це зазвичай не говорять, які є вікові норми сексуального розвитку дитини і які є відхилення що на них варто звернути увагу – все це ми детально пропрацювали з застосуванням інтерактивних практик, на прикладах з досвіду роботи».

Учасники тренінгу – це безпосередньо ті, хто працює  з проблемними сім’ями, займається підготовкою патронатних сімей, в які потім поміщають дітей вилучених з проблемних сімей.

«Аудиторія дуже вмотивована, – зазначила тренер Наталя Потапенко, –  це люди, які хочуть працювати,  які вже мають досвід і охоче ним діляться, вбирають нову інформацію. Але спільним занепокоєнням і проблемою для всіх них є недосконалість законодавчої бази і непропрацьованість всього ланцюжка роботи з проблемними сім’ями і дітьми жертвами насильства. Адже наразі буває так, що виявили дитину, яка перебуває у небезпечних обставинах, а вилучити її нема куди, на весь район може бути  одна патронатна сім’я».

Учасниця тренінгу, Галина Володимирівна з Вільшанки розповідає, що таке навчання було для неї дійсно корисним і на часі.

«Ми дізнались  багато такого, що можна застосувати у роботі. Зокрема, це і  вправи, і пропрацювання ситуацій.  – каже Галина Володимирівна. – У голові ніби  все нарешті  розклали по поличках, з’явилось більше розуміння особливостей мислення постраждалих».

З нею погоджується і Надія Іванівна з Компаніївки. І додає:

«Тренер дуже гарний компетентна, в неї є чому вчитись. Якби ще такі тренінги можна було проводити для наших неблагополучних сімей.  Але мушу сказати і про те, що   без допрацювання законодавчої бази, видимих змін у цьому питанні досягти буде неможливо.

Захід відбувся у рамках спільного проекту ГО «Територія успіху» та Психологічної майстерні «Інсайт» – «Профілактика та запобігання (гендерно-обумовленого) насильству».

Здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Автор: Олена Горобець
КропивницькийСтоп НасильствоТериторія успіху
Back To Top