skip to Main Content

Як активісти вчились владу контролювати

2-3 березня 2019 року у м. Дніпро в Центрі «Тамариск» відбувся перший тренінг «Громадський контроль та підзвітність влади: як реалізувати своє право» в рамках «Підгородненської школи громадського активіста». Участь у тренінгу взяли громадські активісти з міст Підгородне та Дніпро.

Чому ж сьогодні громадський контроль є необхідністю? Якщо ми уявимо, що влада – це закрита консервна бляшанка і ми не можемо побачити її вміст, то який відсоток ймовірності, що там якісний продукт? Громадський контроль – це «консервний ніж», що відкриває банку і дає можливість громаді побачити, що ж там за вміст.

Отож, громадські активісти освоювали, як же користуватись цим «консервним ножом».

У ході тренінгу учасники напрацьовували знання у чотирьох основних напрямках:

  • Структура органів влади в Україні: хто є хто?
  • Як реалізувати своє право на інформацію
  • Інструменти впливу на органи влади: як організувати дієвий діалог
  • Як громадяни можуть контролювати владу: теорія та практика

Дуже часто громадські активісти зіткаються з необхідністю робити «адвокасі кампанії», але такі дії мають бути направлені до відповідного органу чи посадової особи. Отже, в першу чергу потрібно розуміти «хто» та «за що» відповідає в органах державної влади – цьому і було присвячене перше питання.

Друге, щоб захищати свої права та права громади необхідно володіти достатньою інформацією, а для цього необхідно вміти реалізовувати своє право на інформацію – цьому була присвячена друга частина тренінгу.

Третє, коли ми визначили, хто відповідає за реалізацію того чи іншого права та зібрали достатню кількість інформації, то необхідно вибудувати дієвий діалог-взаємодію з владою – про це було у третій частині.

Четверте, не завжди влада йде на діалог, дає доступ до інформації та інше – тому, під час командної роботи освоювали на практиці «кейси», що були застосовані у тих чи інших випадках. Так, учасники мали можливість закріпити навички та перевести інформацію у прикладні знання.

Тренінг провели Олексій Літвінов, кандидат наук з державного управління, директор громадської організації «Інститут громадської експертизи» та Олексій Андреєв, експерт з юридичних питань, голова громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Тренінг проведено Центром підтримки громадських  і культурних ініціатив «Тамариск» за фінансової підтримки Фонду імені Ч.С. Мотта.

 

Автор: Тамариск
Back To Top