skip to Main Content

Головні тенденції розвитку НДО, що працюють з постраждалими внаслідок конфлікту (2016-18 рр.)

10 серпня Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” презентував результати Дослідження рівня організаційного розвитку громадських організацій та ініціатив, які надають підтримку населенню, постраждалому внаслідок конфлікту на сході України.

Учасники презентації:
– Тетяна Дурнєва (ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ»),
– Ганна Лукінова (експертка, яка проводила дослідження),
– Оксана Косенко (Програма розвитку ООН в Україні),
– Айдер Халілов (Pact/ENGAGE),
– Станіслав Лячинський (МФ «Відродження»),
– Олена Губар (ІСАР «Єднання»)

Цього року відбулося вже друге подібне оцінювання. “Уперше таку роботу ми проводили 2016 року. Мета цих досліджень – розуміти зміни та тенденції в середовищі НДО, які надають підтримку громадянам та працюють з подоланням наслідків війни. Наша організація, як член Мережі хабів громадянського суспільства, системно займається підвищенням спроможностей інститутів громадянського суспільства, тому нам важливо розуміти їхні потреби”, – повідомила Тетяна Дурнєва, виконавча директорка ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

«Варто звернути увагу, що за результатами опитування, навчання та консультативна допомога були на першому місці в рейтингу потреб, а фінансова – на другому. Це свідчить про те, що організації розуміють важливість організаційного розвитку, цінність людського потенціалу й усвідомлюють необхідність обміну досвідом з колегами по громадському сектору.Організації, що допомагають громадянам, постраждалим внаслідок війни, самі потребують підтримки, і про це не можна забувати», – зауважила Тетяна Дурнєва.

Усього було проаналізовано дані про 90 організацій та ініціатив з усієї України (83 – зареєстровані, 7 – незареєстровані). 41% з них почали діяльність до 2014 року. 59% організацій виникли після анексії Криму та початку АТО.

Напрямки діяльності організацій (спеціалізація):

– Проведення просвітницьких кампаній для підвищення рівня обізнаності місцевої громади про проблеми постраждалого населення – 62%
– Інтеграція ВПО до місцевих громад – 61%
– Розвиток громадянського суспільства – 61%
– Надання інформаційно–консультаційної підтримки – 56%
– Організація дозвілля та навчальних заходів для дітей – 49%
– Надання первинної юридичної допомоги – 46%
– Надання психологічної допомоги – 44%
– Проведення адвокасі–кампанії для впливу на органи державної влади задля прийняття сприятливих рішень – 39%
– Розповсюдження гуманітарної допомоги – 37%
– Забезпечення дозвілля для дорослих – 36%
– Допомога у працевлаштуванні – 36%
– Допомога у провадженні бізнесу – 34%
– Підтримка людей з інвалідністю – 28%
– Надання допомоги бійцям АТО та членам їхніх родин – 28%
– Здійснення соціального супроводу вразливих ВПО – 23%
– Документування порушення прав людини – 22%
– Надання вторинної юридичної допомоги – 17%
– Участь у розробленні та просуванні законопроектів, що регулюють права постраждалого населення – 11%
– Сприяння вивезенню та розселенню ВПО – 8%
– Надання медичної допомоги – 2%

Опитані організації дуже сильно різняться за обсягами річного бюджету. 14% зазначили, що їхній бюджет дорівнює 0 грн, 55% мають бюджет до 500 000 грн, 15% – до 1 000 000 грн і 16% – більше. Прикметно, що 2016 року розподіл організацій за обсягом річного бюджету був майже такий же.

За словами експертки Ганни Лукінової, загалом опитані організації виявляють потужну зацікавленість у навчанні. Найбільшим інтересом користуються такі теми, як міжнародний і місцевий фандрейзинг, розробка проектних пропозицій, проектний/програмний менеджмент. “27% організацій обрали як пріоритетну тему для навчання “Моніторинг та захист прав постраждалого населення”, – відзначила вона.

Загалом дослідження показало, що поміж 2016 і 2018 рр. не відбулося загальної професіоналізації організацій. Безумовно, деякі НДО розвинули свої внутрішні системи й стандарти, проте за останні два роки виникло чимало нових організацій та ініціатив, які потребують підтримки від досвідченіших колег та міжнародної спільноти. Відмінності, які існували 2016 року між організаціями, що виникли до лютого 2014 року, і тими, що виникли пізніше, загалом простежуються і 2018 року. Найбільший розрив між «старими» і «молодими» організаціями залишається за таким показником, як наявність штатних працівників та оплачуваних посад.

Ознайомитися з методологією дослідження, висновками та рекомендаціями, завантажити повний текст Звіту та інфографіки можна на сайті Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ” (www.vplyv.org.ua) за цим посиланням. Завантажити інфографіки можна за тут і тут.

У разі виникнення додаткових запитань звертайтеся за телефонами: 050 477 08 00 (офіс Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”) або 068 352 35 75 (для ЗМІ).

Цей документ підготовлено Громадською організацією “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” в рамках проектів демократичного врядування Програми розвитку ООН, які фінансуються Міністерством закордонних справ Данії. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов’язково відображають погляди міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації об’єднаних націй чи інших агенцій ООН.

 

Автор: Громадський холдинг ГРУПА ВПЛИВУ
Громадський холдинг ГРУПА ПЛИВУдослідженняНДОНУО
Back To Top