skip to Main Content

Декілька мільйонів громадян України не візьмуть участь у виборах через практичні перешкоди

В Україні не створені передумови для залучення максимально можливої кількості виборців у процес голосування. Про причини цього говорили учасники круглого столу «#КоженГолосВпливає: бар’єри на шляху до виборчих скриньок», який відбувся 27 березня 2019 року.

Як відомо, ЦВК в межах своїх повноважень, спробувала максимально спросити окремі процедури участі у голосуванні для виборців з тимчасово окупованих територій. Проте, питання участі у волевиявленні на парламентських та місцевих виборах для кількох мільйонів громадян України досі залишається невирішеним.

На думку учасників круглого столу, головні бар’єри для волевиявлення українських виборців, які український парламент спільно з ЦВК можуть змінити:
– недосконале законодавство в частині визначення виборчої адреси;
– необхідність надавати документи, що обґрунтовують зміну місця голосування;
– обмежена можливість для подачі заяви про зміни місця голосування для людей з інвалідністю;
– необхідність подавати заяву про зміну місця голосування тільки за місцем знаходження в день виборів або за зареєстрованим місцем проживання;
– відсутність можливості подати заяву про зміну місця голосування одночасно на повторне голосування (у разі призначення другого туру виборів);
– прив’язка виборчої адреси до зареєстрованого місця проживання;
– відсутність можливості подати заяву про зміну місця голосування онлайн;
– недостатня інформаційно-просвітницька робота органів влади.

За словами адвокаційної менеджерки ГО «ZMINA. Центр прав людини» Альони Луньової, за даними загальнонаціонального дослідження «Громадяни України, що живуть не за місцем реєстрації: їхня кількість та проблеми», в Україні щонайменше 12% дорослого населення проживають не за місцем реєстрації, що приблизно становить 3,3 млн громадян України. «Сьогодні вкрай важливим є реформування системи реєстрації місця проживання, перетворення її на зручну та прозору систему», – наголосила вона.

Координаторка проекту «Адвокація, захист та правова допомога внутрішньо переміщеним особам» БФ «Право на захист» Марія Алексєєнко озвучила результати опитування щодо настроїв виборців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, проведеного фондом у січні цього року на п’яти контрольних пунктах в’їзду-виїзду. «Наші запитання  стосувалося обізнаності про можливість голосувати на президентських виборах, а також бажання реалізувати це право, – розповіла Одінцова. – Результати виявилися дуже красномовними. 39% опитаних знали, що можуть голосувати на виборах 31 березня. Але тільки 26% висловили бажання скористатись цим правом».

Координаторка телефонної «Гарячої лінії» ГО «Донбас SOS» Віолетта Артемчук розповіла про найпопулярніші питання, з якими звертаються до них у контексті реалізації виборчих прав. «Загалом питання стосувалися процедури зміни місця голосування та загального алгоритму дій виборця-ВПО: як проголосувати, що для цього потрібно зробити? – найчастіше питали наших операторів, – розповіла вона. – Крім того висловлювалися побажання надавати й розміщувати більше інформації про можливість участі в виборах на телеканалах у соціальних роликах, на білбордах та сіті-лайтах, інформувати про це по радіо…»

Це – тенденції президентської виборчої кампанії. А загалом, як відзначалося, в Україні на постійній основі не врегульовано питання голосування мобільних груп громадян на виборах до ВР (у одномандатних округах) та на місцевих виборах. На цьому наголосив Гарольд Джепсен, старший міжнародний радник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). За його словами, декілька мільйонів українців не мають права голосу на місцевих виборах, а також обирають лише половину складу парламенту. «Українська влада має поважати взяті на себе міжнародні зобов’язання та забезпечити реалізацію виборчих прав ВПО та інших мобільних всередині країни громадян не тільки на папері, але й створювати умови для цієї практики, – сказав він. – Міжнародна фундація виборчих систем закликає українських законодавців усунути юридичні та практичні бар’єри для участі у виборах ВПО та інших мобільних всередині країни громадян, та невідкладно розглянути та ухвалити законопроект №6240».

За словами виконавчої директорки Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяни Дурнєвої, саме сьогодні – друга річниця реєстрації законопроекту №6240 у Верховній Раді. «Нас, розробників цього документу, дуже втішає той факт, що в січні законопроект нарешті розглянув Комітету ВР з питань правової політики й рекомендував депутатам в сесійній залі визначитися шляхом голосування, – сказала вона. – Отже, потрібно йти далі й не ситуативно вирішувати питання участі мобільних груп громадян час від часу у тих чи інших виборах, а надати всім громадянам однакові права, так як це задекларовано в Конституції».

У свою чергу голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська відзначила активність ВПО щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на президентських виборах. На її думку, це свідчить про їхню неймовірну політичну волю – брати участь у політичному житті країни. «У нас залишилось обмаль часу, щоб законодавчо забезпечити конституційні та громадянські права ВПО повною мірою, аби вони змогли проголосувати на найближчих парламентських перегонах», – наголосила Ольга Айвазовська.

Захід організовано Громадською організацією “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” в рамках проектів «Відповідальна та підзвітна політика в Україні» та «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», які здійснюються Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Автор: Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
вибори-2019
Back To Top