skip to Main Content

В Хмельницькому обговорили реалізацію Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

Експерти ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» разом із регіональними експертами – членами Всеукраїнської мережі проаналізували ступінь відображення завдань Національної стратегії у регіональних програмах та планах заходів з реалізації цієї стратегії у 25 регіонах України (м. Київ як регіон).

Проведене дослідження регіональних програм і планів заходів з реалізації у 2017 році Національної стратегії показало наявність багатьох успішних прикладів творчого і ефективного відношення місцевих органів публічної влади до виконання своїх функцій у сфері розвитку громадянського суспільства у тісній співпраці з ІГС.

30 березня в Хмельницькому відбувся семінар «Механізми ефективної реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні», де було презентовано результати дослідження.

Захід організовано в рамках виконання проекту «Громадський супровід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки на регіональному рівні», який виконується ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в контексті Проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні».

Учасниками наради стали: Андрій Крупник, керівник Аналітичного центру ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення»; Оксана Хомей, фахівчиня із питань управління знаннями та інноваціями проекту Програми Розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні; Керівники підрозділів ОДА по комунікаціях; Керівники апарату обласних рад; Представники Координаційних рад від громадськості; Представники регіональних ХАБів ПРООН; Представник АПУ; Представник Секретаріату КМУ.

«Одним з пріоритетів ПРООН є сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Для ПРООН активне громадянське суспільство на регіональному рівні є важливим партнером у впровадженні реформ, а також у досягненні поступу щодо Цілей сталого розвитку. Саме тому ПРООН зацікавлена в успішній реалізації завдань Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в 2016-2020 роках (затвердженої 26/02/2016) Указом Президента. Реалізація Стратегії вимагає ефективної співпраці органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості для досягнення мети та принципів Стратегії. Водночас, неупереджений моніторинг реалізації Стратегії на регіональному рівні дозволяє виявити вже сьогодні недоопрацювання і виробити підходи, необхідні для успішної реалізації Стратегії», – зазначила Оксана Хомей, фахівчиня із питань управління знаннями та інноваціями проекту Програми Розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Керівник проекту, заступник голови Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник нагадав, що для здійснення громадського супроводу і для спільного вирішення завдань проекту Національної стратегії на регіональному рівні, виконавці проекту створили Всеукраїнську коаліцію регіональних інститутів громадянського суспільства (ІГС). Загалом сьогодні біля 100 ІГС увійшли до складу цієї мега-коаліції.

Проведений моніторинг дає підстави стверджувати, що наявна якість виконання завдань Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства через регіональні Програми та Плани заходів неповною мірою відповідає пріоритетам державної політики і запитам українського суспільства, тому реалізація Національної стратегії потребує суттєвого удосконалення.

Зокрема, потребує чіткого визначення порядок створення і коло повноважень регіональних Координаційних рад, аби вони не перетинались із повноваженнями Громадських рад. Необхідно подолати існуючі нестиковки між регіональними Програмами сприяння розвитку громадянського суспільства і Планами заходів з реалізації Національної стратегії.

Варто зосередити увагу на кадровому укріпленні спеціалізованих підрозділів по комунікаціях ОДА, не перетворюючи їх у суто інформаційно-пропагандистські служби. Передбачити наявність у кожному профільному підрозділі ОДА і територіальному органу виконавчої влади уповноважених по комунікаціях, які мають працювати під методичним керівництвом підрозділів по комунікаціях.

Потребує істотної активізації робота з всебічного висвітлення процесу реалізації Національної стратегії та навчання активних і небайдужих громадян формам співпраці із владою і спільного вирішення місцевих проблем.

В результаті жвавої дискусії, учасники виробили спільні підходи і пропозиції – як для обласної влади і місцевих інститутів громадянського суспільства, так і для інституцій загальнодержавного рівня.

Учасники наради домовились продовжити роботу у напрямку удосконалення умов для розвитку громадянського суспільства у своїх областях, спираючись на спільні напрацювання Коаліції громадських організацій в межах даного проекту.

Автор: ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення»
ОГСрозвитокСтратегіяХмельницький
Back To Top