skip to Main Content

У Рівному Мандрівний кінофестиваль Docudays UA розпочався з «Вихідного»

Фільми про війну і життя після неї, про дитинство і дорослість, про дім, що знаходиться у «сірій зоні», про підлітків, які виражають свої надії і страхи через вуличний танець, про чоловіка, який працює двірником і шукає собі жінку, про фермера з Кенії, що знімає на камеру життя своєї сім’ї, свого села, а також впливу зміни клімату… Всі ці стрічки об’єднує 15-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 20 листопада він стартував у Рівному.

Мандрівний Docudays UА є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА, який щороку відбувається в Києві навесні. А вже з жовтня найкращі фільми фестивалю можуть переглядати мешканці 22 областей України, в тому числі Рівненської.

«Цьогоріч наша область приймає фестиваль вшосте. Кожного разу він має певну головну тему, яка й об’єднує фільми. Цього року – це «Рівні рівності». Тема присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності, – пояснює Святослав Дубов, заступник директора РОГО «Комітет виборців України», що є регіональним координатором фестивалю. – Мешканці Рівненщини матимуть змогу переглянути 7 кінострічок з фестивальної програми. Покази триватимуть із 20 листопада по 12 грудня. За цей час ми плануємо провести не менше 15 показів фільмів у навчальних закладах (школах, ліцеях, коледжах, університетах), бібліотеках, креативних просторах».

Вже традиційним партнером у проведенні Docudays UА є Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, яке також долучиться до фестивальних заходів.

«Захист прав і забезпечення рівних можливостей для громадян – один з основоположних принципів роботи органів юстиції. І ми прагнемо, щоб якомога більше людей знали про свої права, вміли ними користуватися і знали, як їх захистити в повсякденному житті. На це й спрямований правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого спільна з фестивалем Docudays UA. Ми повинні забезпечувати рівні права і можливості, пропагувати в роботі державних органів підхід, заснований на правах людини. Ми захищаємо права дітей, виступаємо на захист прав національних меншин, ветеранів війни та вимушених переселенців, – коментує Оксана Сальчук, начальник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області. – Кінофестиваль Docudays UA є одним з ефективних майданчиків інформування людей про їхні права, збільшення правової обізнаності та громадянської свідомості мешканців області. Тому ми завжди раді підтримувати та долучатися до таких проектів».

Крім кінопоказів, цього року, в рамках фестивалю, проведуть дебатний турнір на тему «Рівні рівності». За підсумками змагання його переможці отримають цінні винагороди.

«Цей дебатний турнір ми проводитимемо на основі одного з фестивальних фільмів. Для нас це новий формат. Цим він ще більш цікавий. Я рада, що ми розширюємо наші горизонти, – каже Оксана Конончук, голова Рівненського осередку Федерації дебатів України. – Приємно також, що цей турнір вже зацікавив не лише рівнян, а й представників інших міст: Луцька, Львова, Вінниці».

А першим фестивальним фільмом, який побачили в Рівному, стала стрічка «Вихідний». У ньому йдеться про події в південному українському місті, де люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які, хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте стають все далі й далі одне від одного… «Вихідний» – це портрет міста і, водночас, людей, які в ньому живуть.

Цей фільм для нашого міста особливий ще й тим, що здобув перше місце в одній із номінацій на ІІІ-му Рівненському міжнародному кінофестивалі «Місто Мрії» у вересні.

Партнерами фестивалю є Рівненська обласна бібліотека для молоді, Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Рівненський осередок Федерації дебатів України, Платформа взаємодій «Простір», ГО «Екоклуб», Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні та програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні в партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Автор: Інформаційний відділ РОГО КВУ
DocudaysUAКВУкінокінофестивальправа людиниРівне
Back To Top