skip to Main Content

У херсонській громаді запроваджуються партисипативні практики

Протягом 2018 року Фонд громади Херсона «Захист» одним з основних напрямків своєї діяльності, крім розвитку філантропії, обрав впровадження партисипації в громаді.

Покращення життя у місті неможливе без залучення людей до вирішення місцевих проблем, до їх участі у прийнятті рішень. Активізація громадян – найважливіше завдання громадського сектору, тому саме йому було у діяльності Фонду приділена особлива увага.

Проведене дослідження «Організації громадянського суспільства в місті Херсоні» (goo.gl/4hB9C7) виявило, що з майже 1400 громадських об’єднань та благодійних фондів, які зареєстровано в Херсоні, тільки 62 готові працювати публічно та долучатися до спільних дій на користь громаді.

Саме вони потрапили на онлайн мапу ОГС міста (https://ngo.co.ua), яку створив Фонд «Захист». Ця мапа дає їм можливість об’єднувати зусилля у вирішенні місцевих проблем, мережуватися та створювати коаліції, а громадянам – долучатися до роботи громадських організацій або знаходити можливість отримувати від них соціальні та інформаційні послуги.
Посилення партисипації в громаді неможливе без взаємодії громадськості з владою. Для налагодження діалогу 6 червня 2018 року Фондом проведено Форум «Влада та громада: законні методи взаємовпливу», учасниками якої стали близько 160 херсонців, які визначили ті проблеми, які має вирішувати влада, ті шляхи, що допоможуть консолідувати зусилля громадянського сектора з активного залучення містян. Одне з найгостріших питань на форумі було впровадження в Херсоні Громадського бюджету, яке не вирішувалося протягом декількох останніх років. Як результат об’єднання зусиль різних громадських організацій Громадський бюджет було міською радою прийнято вже у серпні 2018 року.
Після прийняття бюджету участі Фонд «Захист» розпочав інформаційну кампанію по роз’ясненню процедур використання цього партисипативного інструменту через тренінги та вебінари для громадських активістів. А загалом для оволодіння дієвими інструментами залучення Фонд провів 5 тренінгів та 4 вебінари.
Корисним став й посібник «Партисипативний підхід та практики на рівні громади» для громадських активістів та усіх зацікавлених, виданий у цьому році Фондом «Захист» (http://zahyst.ks.ua/wp-conte…/…/2018/10/BOOK_Zahyst_Inet.pdf).

Теорія – це добре. Нею треба оволодівати! Але дуже важливо використовувати на практиці інструменти залучення.

Саме це «Захист» запропонував громадським організаціям та ініціативнім групам міста, оголосивши конкурс місцевих ініціатив із застосуванням партисипативних інструментів, в результаті якого Фондом було фінансово підтримано 5 міні-проектів. Їх діяльність була досить різноплановою – це й навчання користуванням електронними петиціями, й робота із активізації молоді, й використання прикладного мистецтва для покращання місця відпочинку городян, й висвітлення найпроблемніших питань громади у телевізійному просторі.
1 листопада у креативному просторі HUBWAY Фонд провів зовсім незвичний для Херсона креативний захід – «Participation Party», на якому у цікавій активній формі, вільно спілкуючись один з одним, громадські активісти ознайомилися з результатами дослідження, навчалися користуванню онлайн мапою, отримали нові посібники з партисипації в громаді. А результати реалізації міні-проектів місцевих ініціатив були представлені виконавцями у вигляді залучення учасників паті до участі в одному з елементів проекту: голосуванню «яка на смак наша влада та молодь», заповненню електронної петиції, перегляду анонсів телепрограм з проблем Херсона та історій успішної партисипації, участю у «чайних посиденьках» з обговорення молодіжної активізації та майстер класу з витворів з природними матеріалами.


Завершила Participation Party акваріумна дискусія «Що далі?», під час якої учасники активно дискутували на такі гострі питання, як «Що потрібно зробити громадянському суспільству, зокрема громадянським організаціям, аби досягти успіху у вирішені місцевих проблем?»,
«Чи треба представникам організацій громадянського суспільства йти у владу?»… Відповіді на ці запитання кожен зробив для себе особисто.
До чого ж прийшли загалом? До того що, тільки об’єднавши зусилля, можливо зрушити будь-яку місцеву проблему, тож досить бачити громадським організаціям конкурента один в одному. Не менш важливо сьогодні зосереджувати свою діяльність не на внутрішніх потребах, а на активізації тих містян, хто потенційно має життєву активну позицію, на залучення людей до позитивних змін! Внутрішня ж робота організацій громадянського суспільства повинна бути націлена на підвищення професіоналізму, на побудову довіри містян задля ефективної взаємодії, на пошуки шляхів впливу на владу.

Автор: Фонд громади Херсона "Захист"
Херсонська область
Back To Top