skip to Main Content

Розвиваємо громаду разом!

Участь осіб, які представляють місцеві громади у прийнятті рішень є однією із умов демократичних реформ, які зараз відбуваються в Україні і, зокрема, передбачають децентралізацію влади та більш широкі повноваження територіальних громад. Це й один із основоположних принципів підходу до розвитку, що базується на демократії, верховенстві права і правах людини. Щоб розібратись у цих темах, посилити свій потенціал і компетентності для ефективних дій на захист суспільних інтересів на місцевому рівні зібрались 25 активістів з різних куточків України.

Разом з ГО “МАRT” та екпертами проекту “Забезпечення участі у прийнятті рішень на місцевому” учасники (-ці) п’ятиденного тренінгу “Розвиток громади, що базується на правах людини” змогли дати відповідь на питання що таке права людини, як пов’язані права людини та розвиток, хто є носіями прав та носіями обов’язків, що таке прогалини в потенціалах, як їх подолати та інші. Робота на тренінгу була напруженою та, водночас, цікавою. Так на сесії, присвяченій підходу до розвитку громади, що заснований на правах людини, об’єднавшись у команди, які умовно під час практичної вправи представили різні сектори суспільства, учасники (-ці) змогли те, що ніколи не відбувалось в Україні  – знайти спільне порозуміння та домовитись про співпрацю між “бізнесом”, “владою”, “НУО” та “ЗМІ”.

Окремо хотілось подякувати Тетяні Дурнєвій за чудову сесію “Секрети місцевої адвокації”. Сподіваємось,  своїм успішним досвідом реалізації адвокасі-кампаній Тетяна змогла надихнути учасників до початку власних ініціатив, власних звершень та адвокатування на місцях.

А на факультативі присвяченому медіапросвіті та правам людини учасники змогли долучитися до засідання кіноклубу документального кіно Docudays UA “Погляд” при ГО “МАРТ”, переглянули документальну стрічку “Ліза, ходи додому” (2012 р.) та підняли дискусію щодо питання раннього втручання у проблемні сім’ї з боку держави, та наскільки кожен з нас може змінити ситуацію коли бачить порушення прав дитини навколо себе.

Незважаючи на напружений графік роботи під час тренінгу учасники (-ці) організовували свій відпочинок також з користю. Таким прикладом є проведення вже відомої в Україні гри “Світ громад”. ЇЇ особливістю є те що перемагають всі або ніхто.  Згуртованість колективу дала все ж-таки домовитись між собою і привести гравців до перемоги (двічі). А це має неабияке значення, коли права стосується вже не гри, а реального життя громади.

Наостанок, активісти отримали домашнє завдання провести оцінку участі місцевої громади у процесі прийняття рішень на місцевому рівні. Таким чином, ми отримаємо 5 звітів, що розкриють реальну ситуацію на місцях, що, в свою чергу, згодом допоможе знайти шляхи вирішення існуючих проблем та активізації громади. На основі звітів також будуватиметься аналітична оцінка та рекомендації, що увійдуть до посібника за результатами проекту.

Захід здійснювався в рамках проекту «Забезпечення участі у прийнятті рішень на місцевому рівні», що реалізується в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

 

Автор: Людмила Цвєтаєва
громадаМАRТОсвітній дім прав людини в ЧерніговіЧернігів
Back To Top