skip to Main Content

Правозахисники нагадали новим нардепам про право голосу для переселенців

Діюче законодавство позбавляє внутрішньо перемішених осіб та трудових мігрантів права голосу на місцевих виборах.

«Кожен голос впливає», «Прийміть закон про виборчі права переселенців», «Спочатку право голосу, а потім – місцеві вибори»… З такими закликами до нових народних депутатів сьогодні під стінами Верховної ради України зібралися переселенці, активісти та активістки правозахисних організацій.

Кожен голос має право

«Сьогодні перший день роботи нового скликання парламенту. І ми тут для того, щоб нагадати народним обранцям про одне з першочергових завдань, яке стоїть перед ними. Це завдання – відновлення виборчих прав для внутрішньо переміщених осіб та всіх мобільних категорій громадян», – наголосила Тетяна Дурнєва, виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ».

Активісти зустрічали депутатів біля входу до Верховної Ради прапорами України та вітальними листівками з інформацією про необхідні дії з відновлення права голосу для декількох мільйонів громадян.

«Ви станете першими в Україні, хто законодавчо захистить виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян!» – з тексту листівки для народних депутатів.

На підтримку звернення до нових нардепів громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» започаткував флешмоб «Кожен Голос Впливає». В 17 містах України люди виходили на центральні площі та під стіни міської влади з закликами до нової Верховної Ради повернути право голосу переселенцям.

«Ми сподіваємось, що нас почують в новій Верховній раді та повернуть нам право обирати владу у тих громадах, які стали для нас новими домівками», – Олександр, учасник акції, переселенець з Луганської області.

В Україні станом на 19 серпня, за даними Міністерства соціальної політики, зареєстровано 1 401 447 внутрішньо переміщених осіб. Абсолютна більшість з них – люди старші 18 років, які, згідно з Конституцією, мають право голосу, але не можуть повноцінно ним скористатися. Правозахисні організації та активісти  вимагають до 31 грудня 2019 року ухвалити відповідний закон, який би надав виборцям право голосувати за місцем фактичного проживання, що дозволить голосувати на місцевих виборах внутрішньо переміщеним особам та трудовим мігрантам.

Автор: адмін
вибори-2019Громадський холдинг ГРУПА ПЛИВУправа людини
Back To Top