skip to Main Content

Я МАЮ ПРАВО: свобода та особиста недоторканність у взаємодії з правоохоронними органами

Вчора, 12 квітня, громадська організація «МАРТ» у партнерстві із Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області в рамках презентації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» провели захід на тему: «Свобода та особиста недоторканність у взаємодії з правоохоронними органами».

Також партнерами виступили Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка в приміщенні якої і було проведено семінар.

Захід мав на меті навчити базовим правилам спілкування із поліцією в різних ситуаціях та розрахований на широку аудиторію. Під час заходу учасники мали змогу отримати знання про базові законодавчі норми, що регулюють діяльність поліції або поглибити ті знання, які вже мають. Також під час заходу учасники отримали практичні поради щодо стратегій поведінки в різних ситуаціях за участю правоохоронців.

Учасниками семінару стали студенти та курсанти ВНЗ міста Чернігова.

Під час заходу були висвітлені наступні питання:

  • Презентація проекту «Я маю право» (Трейтяк Олег Миколайович, начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області).
  • Захист прав бізнесу від зловживань повноваженнями з боку правоохоронних органів (Хардіков В’ячеслав В’ячеславович, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області).
  • Прояви кіберзлочинності та способи боротьби з нею (Оліфіренко Анастасія Олександрівна, головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області).
  • Патрульна поліція, як складова частина реформи Національної поліції. Роль Національної поліції в сучасному суспільстві (Копистко Віталій, офіцер прес-служби Управління патрульної поліції в Чернігівській області).
  • Практичні поради щодо стратегій поведінки в різних ситуаціях при взаємодії з працівниками правоохоронних органів (Науменко Дмитро Петрович, юрист громадської приймальні громадської організації «МАRТ»).

 

Довідка:

На існуванні безпосереднього зв’язку між рівнем захисту прав і свобод людини та рівнем обізнаності кожного про ці права вказує низка нещодавніх досліджень. Зокрема, за інформацією Global Insights on Access to Justice, 93 % громадян в Україні не зверталися до відповідних органів чи третіх осіб щоб вирішити певну правову проблему. Водночас 59 % тих, хто успішно вирішив юридичну проблему, мали відповідні знання про те, де отримати консультацію чи пораду.

Тому обов’язком держави є впровадження ефективної державної політики, спрямованої на підвищення рівня обізнаності громадян.

Міністерством юстиції у зв’язку з цим ініційовано запуск масштабного загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що об’єднує усі органи влади, місцеві громади та громадські організації з метою забезпечити доступ кожного громадянина до інформації про свої права та механізми їх захисту. Указом Президента України від 14 листопада 2017 року № 361 2018 рік оголошено національним Роком реалізації проекту – це важливий крок, який показує, що висока правова культура, обізнаність українців є пріоритетом нашої держави. Також Урядом було прийнято Стратегію інформування громадян про гарантовані Конституцією та законами права а період до 2019 року, що реалізовуватиметься передусім за допомогою проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Інформаційно-просвітницький захід проведений за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Автор: Людмила Цвєтаєва
МАRТУправління юстиціїЧернігівЯ маю право
Back To Top