skip to Main Content

“Агенти знань” про виборчі права ВПО на парламентських виборах

У Києві відбувся тренінг “Участь ВПО у виборах”. Упродовж трьох днів тренери та тренерки з Одеси, Закарпаття, Сум, Запоріжжя, Харкова, Краматорська та інших міст напрацьовували базу знань про особливості національного виборчого законодавства. А саме: якими є умови участі ВПО у голосуванні на загальнонаціональних виборах, якою є процедура тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, у які строки можна її пройти, які є законодавчі можливості та перешкоди для участі мобільних категорій громадян у виборах, як зрештою захистити своє виборче право та інші питання.

Нагадаємо, на президентських виборах навесні цього року змінили місце голосування перед 1-м туром 315725 виборців, перед 2-м – 325604. Це доволі велика частина громадян. Однак ще кілька мільйонів людей із правом голосу виявилися не охопленими процесом голосування.

“Наша глобальна мета – залучити до виборів максимально можливу кількість виборців, а це можливо лише через підвищення рівня їхньої поінформованості про чинні процедури та правила, через вдало підібрані мотиваційні стимули, – відзначає тренерка Тетяна Дурнєва з Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”. – Інколи під час спілкування з виборцями з числа внутрішньо переміщених осіб чи трудових мігрантів доводиться ламати стереотипи й уявлення про їхні права, спонукати до активної громадянської позиції, адже вибори – це можливість висловитися про своє бачення майбутнього розвитку держави”.

Мобільні категорії громадян, не зможуть проголосувати за кандидата-мажоритарника, якщо вони перебувають за кордоном, або змінили місце голосування за межами свого “рідного” округу. При цьому неминуче виникає питання – чому? Отже треба знати відповіді на різні питання виборців. Одна справа поінформувати внутрішньо переміщену особу про те, що вона отримає на руки один бюлетень, а не два, як, наприклад, інші мешканці громади. А інша справа – пояснити, чому на рівні законодавства створено такі передумови…

Ці та інші питання опрацьовували учасники й учасниці тренінгу. Всі отримали відповідні сертифікати. Тепер в регіонах працюватимуть “агенти знань”, до яких можна звертатися за кваліфікованими відповідями та порадами.

Ця ініціатива реалізується громадською організацією Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в рамках проєктів «Відповідальна та підзвітна політика в Україні» та «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», які здійснюються Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені у цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США або уряду Великої Британії.

Автор: Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
вибори-2019ВПО
Back To Top